Интелектуалци и предприемачи учредиха "Национален съвет за възход на Велико Търново"

Изявени интелектуалци и предприемачи се събраха в събота в старата столица и учредиха "Национален съвет за възход на Велико Търново".

Сред тях бяха лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки. Те обявиха, че застават зад кандидатурата на бившия ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ за кмет на болярския град.

На събитието присъстваха още председателят на Българо-китайската търговско-промишлена палата Виктор Азманов и Лей Юфънд от Китайската банка за развитие за Източна Европа.

Това се случи след като преди две седмици гръмна скандал с оповестяването, че професорът художник ще се бори за поста на градоначалник. Ден след официалното обявяване на кандидатурата му, съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че не подкрепя проф. Легкоступ. Т

ова ексректорът коментира с футболна терминология: "Някои хора показаха, че не искат "футболна среща", а директно "служебна победа". Решил съм напук на тях не самода участвам в изборите, но и да спечеля", коментира проф.Легкоступ.

От ВМРО са убедени, че ексректорът ще е един от основните претенденти за управник на болярския град и застанаха зад него.

Националният съвет бе създаден на 5 септември в църквата "Св.Никола" в старата столица, където бе отслужен водосвет за успех от отец Славчо Иванов. В ролята на иподякони пък влязоха двамата синове на проф. Легкоступ.

"Националният съвет е организация за общественополезна дейност за развитието и утвърждаването на ценностите", каза проф. Легкоступ.

Той изтъкна, че Съветът е негова концепция, която ще работи за благото на града, независимо дали ще стане кмет. Основната цел на организацията е връщане на Велико Търново на световната историческа, културна и научна сцена чрез създаване на необходимите за това условия. "Ще работим за популяризиране на Велико Търново като столица на Втората българска държава и европейски и световен книжовен център. Идеята е да се съхранят, възстановят и социализират за поколенията историческите, архитектурните и културни паметници на старата столица.

Да се стимулира бизнеса и Велико Търново да стане модерен град с по-добри условия за живот и работа. Да стане още по привлекателен за туристите", категоричен е проф. Легкоступ.

Претендентът за управник представи основателите на Националния съвет, които засега са 26 души. Сред тях са акад.Благовест Сендов, акад. Ангел попов, проф.д-р Огнян Герджиков, историкът проф.Казимир Попконстантинов, олимпийските шампиони по лека атлетика Христо Марков и Тереза Маринова, футболният треньор Георги Василев, Емил Димитров-Ревизоро,архитекти, университетски пропадаватели, юристи,бизнесмени.
"Велико Търново ще спечели много с този Съвет.

Шансовете за проф.Легкоступ са не абсолютни, но големи" , заяви акад.Сендов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони