Кметството плаща първия наем на роми, за да напуснат приют във Варна

Ромите от съборените незаконни постройки във варненския квартал “Максуда” ще бъде изведени от общинския приют в началото на октомври. Това съобщи зам.-кметът на Варна по социалните и здравни въпроси д-р Лидия Маринова.

В момента 135 души обитават СУПЦ “Анастасия Железкова”, след като багери срутиха паянтовите им домове в гетото.

Срещу новите комшии възроптаха жителите на кв. “Победа”, където се намира приютът. На няколко пъти те протестираха, защото не искат в разположеното между две забавачки социално заведение да има роми. Всички настанени в приюта са предупредени, че ползват базата временно, обясниха от общината.

Социални работници са направили анкети сред пребиваващите, за да разберат има ли къде да отидат.

Според Лидия Маринова общината ще плати първия наем на всяко семейство, което напусне СУПЦ и излезе на квартира. “Тези хора трябва да си намерят подслон и да имат регистрация, защото иначе не могат и помощи да ползват”, допълни Маринова.

Тя сподели, че останалите без подслон роми са възприели добре този вариант.

До момента 20 души са напуснали общинския приют, след като са си намерили квартири. Други 27 са заявили желание да се устроят, ако получат помощи.

Зам.-кметът уточни, че решение за покриване на наемите трябва да вземе общинският съвет. Администрацията вече се е ангажирала да им помогне да си намерят подходящи жилища и да си направят адресни регистрации. Съдейства се и на лицата без документи за самоличност да се сдобият с такива.

Община Варна проведе акция по изпълнение на влезли в сила заповеди за принудително събаряне на 58 незаконни постройки в “Максуда” на 20 август. Същия ден бяха бутнати 44 от тях, след което багерите бяха спрени, за да се разчисти теренът. Това вече е факт, но още не се знае кога ще бъдат съборени останалите 14 незаконни постройки.

По думите на кмета на район “Младост” Христо Христов в момента администрацията работи по описването и окомплектоването на документацията за други 150 незаконни жилища в ромското гето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони