Проф. Отмар Исинг: Еврото може да се разпадне

Eврото може да оцелее за определен период в рамките на настоящата си структура, но ще се разпадне, ако принципите на паричния съюз бъдат постоянни нарушавани, смята създателят на единната валута на Европейския съюз проф. Отмар Исинг.

Той предупреди, че финансово министерство, валидно на територията на единния валутен съюз, е опасен опит за промъкване през политическия съюз и нарушава основните принципи на съвременната демокрация. Според проф. Исинг би било опасно да се прехвърля контролът върху данъци и разходи на европейско федерално ниво преди целият политически съюз да бъде установен върху демократични основи, пише британският в. "Телеграф", цитиран от БГНЕС.

Подобен скок в конституционната структура на Европа – особено създаването на европейска супердържава с парламент, сравним с американския Конгрес, е немислим при настоящата политическа атмосфера. Това би изисквало провеждането на референдуми на много места в Европа, както и мнозинство от две трети в двете камари на германския парламент. „Шансовете за политическо обединение са граничещи с нула“, каза той по време на форум, който се провежда на езерото Комо.

Исинг - един от архитектите на валутния съюз на ЕС, каза още, че контролът на бюджетите за сега трябва да се остави на националните правителства и суверените парламенти, които са отговорни пред своите собствени народи. „Политическото обединение не може да бъде постигнато в ЕС през задната врата“, допълни той.

Предложението за финансово министерство на страните от единния паричен съюз се появи за първи път в документ на Европейската комисия, Европейския съвет, Еврогрупата и Европейската централна банка (ЕЦБ) от юни. В него се предлага първо създаването на надзорен Европейски фискален борд и фонд за стратегически инвестиции с разширени правомощия, както и „хазна на еврозоната“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика