Тест установява колко бързо стареем - вижте как

Учени от "Кингс колидж" в Лондон съобщиха, че са разработили метод на тестване, който показва как остарява тялото на всеки човек, съобщи Би Би Си. Според изследователите тези тестове могат да предскажат продължителността на живота, както и да установят повишен риск от деменция и подобни заболявания.

Установяването на "биологичната възраст", както я наричат учените, е много по-полезно от това да се гледа рождената дата на човека, смятат от "Кингс колидж". Работата им е публикувана в "Джином байолъджи" (Genome Biology).

Тестът показва "биологичната възраст" на индивида, като сравнява поведението на 150 гени и е разработен въз основа на сравнения на 54 хиляди генни показатели на хора между 25 и 65-годишна възраст. В крайна сметка учените са установили, че за да работи методът им, е нужно да бъдат сравнени само 150 от хилядите показатели.

Възрастта и здравето са различни неща, обясняват изследователите

Въпреки че някои решения за това как да живеем живота си, като например да прекараме деня на канапето, изглеждат лоши, те изглежда не влияят на това с каква скорост остарява тялото ни. Според учените тази скорост се влияе от комбинация от голям брой фактори.

Те са изследвали група 70-годишни мъже от Швеция, като са ги разделили на хора, остаряващи по-бавни, и на такива, които стареят много бързо. Резултатите от тестовете им успели да предскажат със сравнителна точност кои от тях ще умрат в следващите няколко години.

Смята се, че методите на изследването ще бъдат полезни за това да се разбере кои хора биха били добри донори на органи въпреки напредналата си възраст, защото тялото им е в добра форма.

Освен това тези тестове ще показват кои хора трябва да се тестват за рак от по-млади заради ускореното си стареене. Много е вероятно ако навлязат в широка употреба, тези тестове да повлияят и на пенсионната система във Великобритания, коментира Би Би Си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл