Немски дъб ще краси храма "Свети дух"

Масивни врати и прозорци, изработени от немски дъб, ще бъдат монтирани тези дни на новата църква "Свети дух" в Монтана. За довършителни дейности по външната фасада на храма местната управа е отделила 420 000 лева от бюджета си. Строежът на Божия дом, който ще бъде един от най-големите в Северозападна България, започна през 2007 г. Черквата бе издигната на мястото на закрито преди години гробище, а по-голямата част от парцела бе превърната в просторен парк с фонтани, детски площадки, пейки и алеи.

Разгърнатата площ на новия храм е 1088 кв. метра, а под куполът му ще могат да се молят между 500 и 600 миряни. Досега в изграждането на храма са инвестирани 1,8 млн. лева. От миналата година над Монтана вече блестят позлатените кубета на "Свети Дух", а край тях се извисява и 40-метрова камбанария. С отпуснатите тази година средства от местната хазна ще бъде положена външната мазилка и направена хидроизолация.

Вратите и прозорците на църквата са поръчани и изработени от доставено от Германия дъбово дърво, което ще бъде украсено с резби. Така преди зимата храмът ще бъде затворен изцяло и запазен от капризите на времето, каза главният инженер на общината Камен Каменов.

Догодина довършването на новия духовен символ на Монтана ще продължи с облицоването на сградата с камък и гранит и измазването и зографисването на вътрешността. Тази есен в парка край църквата "Свети Дух" ще бъдат засадени 10 триметрови дървета, които ще оформят зелени зони и места за отдих на граждани и гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони