Премиерът Борисов към медици от Велико Търново: Опичайте си акъла и лекувайте хората по най-добрия начин

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов откриха в четвъртък във Велико Търново напълно обновените Комплексен онкологичен център и стадион "Ивайло".

"И както пише по книгите, без Господа нищо не можем да направим! Най-вече трябва да има здраве. Откриваме болници, апаратури, но най-добре е хората да не стигат до тях. Каква радост за очите са децата, които тренират при толкова спортни легенди във Велико Търново. Ето това е реформа! Всички ще ви завидят за този стадион", каза Борисов преди да пререже лентата на единствената в страната лекоатлетическа писта с обособен девети коридор.

През последните 3 г стадион "Ивайло" се превърна в един от най-съвременните в цялата страна с вложени над 5 млн.лв. С парите бе реконструирано игралното поле, прокарана бе поливна система. Монтиран е и линеен отводнител.

По време на церемонията футболните легенди от "САЩ-94" Трифон Иванов и Бончо Генчев изненадаха премиера с плакет, топка, виолетови шалче и тениска с номер 13 и името му.

Организаторите поканиха Борисов да даде старт на първото състезание гладко бягане на 100 м по новата писта, но той изпрати кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Веднага след това премиерът и здравният министър откриха новия Комплексен онкологичен център, който е оборудван с линеен ускорител от последно поколение, с апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система. В здравното заведение са вложени 10,1 млн.лв. 6,5 млн.лв са от еврофондовете, а 3,6 млн.лв са осигурени от Община Велико Търново.

"Нито държавната болница е на министъра, нито общинската е на кмета. Те са на гражданите на Велико Търново. Вие сте обречени да работите заедно, за да може пациентът да знае своя път.Това ще е и начин да получите повече пари от касата", каза министър Москов пред лекарите.

През това време Бойко Борисов разглеждаше апаратурата и внимателно слушаше подробните обяснения на шефката на онкоцентъра д-р Мария Рачева. "Май много разбираш от медицина", възкликна шеговито към лекарката Борисов.

Пред персонала на лечебницата той заяви, че в този ден открива подобни обекти за над 120 млн.лв. "Крайната цел е да се пресече огромната смъртност заради онкологични заболявания. С тази модерна апаратура ракът на шийката на матката и на простата се стопяват буквално като сняг. Средствата, които инвестираме ще се върнат обратно в полза на здравето и живота на хората. Заслужава си усилията.Никога не съм делил коя болница е държавна, коя е общинска.Затова си опичайте акъла, за да може хората да се лекуват по най-добрия начин и да им се пести времето", предупреди Борисов.

Премиерът отказа да отговаря на журналистически въпроси и отпътува за Русе. "Не сме тук заради предстоящите избори.Става дума за реализация на инвестиции, които са направени от правителство и община", уточни министър Москов.

Той обяви, че над 300 млн.лв са наляти в медицински заведения и апаратура. Във всяка област в повече от една болница предстои до края на годината да бъдат монтирана подобна модерна апаратура за лъчетерапия. "Така няма да има причина, българи да търсят помощ и лечение в чужбина. Има туморни локализации, които с такава апаратура са 100% лечими и е престъпление това да не бъде реализирано, колкото и пари да струва. Занапред касата ще финансира единствено пълноценното комплексно лечение на двете болнични структури. Това не означава, че с пари от касата ще покриваме двойни, тройни или четворни стопански разходи.Касата няма да плаща само за операция или само за лъчетарапия, а ще покрива разходи, които са направени за целия път от процедури", разясни д-р Петър Москов.

После той посети областната болница и обновеното отделение по Реанимация като похвали екипа за добра работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини