Ивайло Московски чака дъжд за нивото на Дунава

За ниското ниво на Дунава се надявам да вали повече дъжд, заяви в Русе транспортният министър Ивайло Московски. Извън шегата той обясни, че плитките участъци по реката ще се драгират, когато има пари за Агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". В момента бюджетът не може да ги осигури. 

"Има сериозен натиск от Европейската комисия и ще направим всичко възможно догодина да предвидим финансиране", уточни министър Московски. България трябва и да се разбере с Румъния дали ще се изграждат хидротехнически съоръжения или ще се разчита на драгиране.

Транспортният министър беше в Русе с премиера Бойко Борисов за откриването на новия речен информационен център БУЛРИС за контрол на корабоплаването по Дунава. Проектът се финансира с 34 млн.лв. по ОП "Транспорт" /2007-2013 г./.

"България вече покрива всички изисквания на Европейската комисия и на останалите страни с излаз на море или река за корабоплаване, навигация и телекомуникации", обясни Ивайло Московски. До нея имат също достъп Гранична полиция, Агенция "Митници" и други държавни институции за превенция и борба с корупцията и незаконния трафик на хора и товари.

Министър Московски изказа съболезнования към семействата на загиналите трима български моряци при инцидент в австрийската част на Дунава. "Информиран съм, но не знам повече подробности, те са работели на чужд плавателен съд, по договор с чужда компания. Каквото можем да бъдем в помощ на близките им, сме на разположение", заяви Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони