Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Световната банка: България няма да стигне стандарта на страните в ЕС през идните 25 години

България няма да достигне жизнения стандарт на останалите страни-членки в Европейския съюз в рамките на следващото поколение. Това показват данни от доклад, изготвен от Световната банка и посветен на потенциала на България за устойчив растеж, цитиран от Фокус.

Докладът беше представен по време на среща във Велико Търново, организирана от представителствата на Европейската комисия и на Световната банка в България, Според анализа през последните 13 година производителността на труда в България се увеличава с 3% годишно. При този ръст на производителността на труда българите нямат възможност да достигнат средните доходи в Европа. Ръстът на производителността трябва да се увеличи до 4%, за да може в следващите 23-24 години да се достигнат средните доходи в Европа.

При по-висок ръст, от 5% годишно, това може да стане 7-8 години по-рано. „Много е трудно да се поддържа такъв висок ръст на производителността на труда в рамките на десетилетие, но не е невъзможно. Ние виждаме опита на Румъния, на Латвия, също и на Ирландия. Смятаме, че ако се предприемат мерки за постигане на по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, може да се постигне определен просперитет и може да се ускори изравняването на доходите с тези на ЕС”, посочи Стела Илиева, старши икономист в офиса на Световна банка в България.

Тя подчерта, че поради неблагоприятните демографски тенденции, броят на работещите в България намалява непрекъснато. Прогнозите са, че този проблем ще се задълбочи още повече за в бъдеще. Ще има по-малък брой включени в пазара на труда, които трябва да работят по-продуктивно. Поради тази причина няма да се постигне същият доход и да се увеличава доходът на глава от населението. Според Световната банка България трябва да се възползва от повече източници на растеж, за да се постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж. От 2009 година насам растежът на БВП на България е под 2%.

Изравняването на доходите се забавя, а младите хора продължават да напускат страна в търсене на по-добри възможности за работа и учене в чужбина, а делът на бедните се увеличава. Една от причините за тази ситуация в страната ни са слабостите в институциите. Те оказват негативно влияние върху конкурентноспособността на българските фирми. Недостатъчно ефективната работа на енергийния регулатор, на съдилищата и при управлението на публичните финанси, намалява икономическата способност на фирмите да произвеждат и да продават конкурентна продукция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.