Благоевград и още четири общини ще изграждат инсталации за преработка на отпадъци

Жандармеристката, уцелена от бомбичка: Това не успя да ме пречупи

Земеделски производител и авери нападнали младежи да признаят кражба на гориво

Плащаме по-скъпо и за по-некачествени храни от хората на Запад Ядем шоколад с по-малко какао, а децата ни - мляко с повече палма

Съветът на Европа: Общественото отношение към мигрантите и бежанците в България е отрицателно

20 убити и 40 ранени при въздушен удар по време на сватба в Йемен

Нов паркинг за 100 возила изграждат под Царевец в Търново

Каруца, управлявана от 16-годишно момче, блъсна дете

Илияна Йотова: Младите хора имат основна роля в разговора за бъдещето на ЕС

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на РУ Раковски Георги Илиев

Най-малко десет ранени при нападение срещу мигранти на гръцки остров

56-годишен мъж загина при инцидент с трактор

Пуснаха на свобода шофьорката, която удари 10 коли в Пловдив

Фандъкова: Десислава Иванчева подаде заявление за платен отпуск

Безработицата в Северозапада намалява, търсят бармани, готвачи и доктори

Анкара замрази проекта „Турски поток”, Гърция бави новата връзка с България (обзор)

Преговорите между Турция и Русия по проекта „Турски поток” са замразени, съобщи високопоставен представител на турското енергийно министерство.

„Преговорите с Русия в настоящия си вид са в задънена улица”, потвърди зам.-министър Сефа Садък Айтекин по време на международна среща. Той поясни, че замразяването на преговорите в никакъв случай не означава, че страните са напуснали окончателно масата за преговори.

Неразбирателството между партньорите е възникнало заради протакането на преговорите и най-вече заради липса на договореност между „Газпром“ и турската компания БОТАШ за цената на руския газ. Турците са поискали безусловно смъкване на цената на синьото гориво и намаление до 10,25% вместо само с 6%, както се разбраха страните по време на последното посещение на руския държавен глава Владимир Путин в Анкара през ноември м.г. като предусловие за старта на проекта. Тогава Путин и Ердоган тържествено обявиха, че Русия прави байпас на Украйна и вместо „Южен поток“ ще се строи газопровод, паралелен на „Син поток”. Като причина за краха на „Южен поток” Путин посочи „невъзможността на европейска България да се държи като суверенна държава” и липсата на политическа воля в Брюксел.

Руснаците принципно се съгласили да намалят цената на газа, но поставили свои допълнителни условия, които не се уточняват от турския източник. Подразбира се обаче, че Турция не е съгласна да ги приеме. Политическата криза в Турция след изборите на 7 юни също е важна причина за прекратяване на преговорите. „Между двете страни е налице криза в доверието”, каза още Айтекин, който подчерта факта, че Турция е вторият по големина газов търговски партньор на Русия след Германия. Освен това руските партньори не били оценили достатъчно икономическите и политическите рискове, които е поела Анкара, вземайки решението да строи този газопровод.

„Размразяването е възможно по време на двустранните разговори на предстоящата среща на Г-20 в Истанбул”, допусна Айтекин.

Гърция бави новата връзка с България

Гърция отлага подписването на окончателното инвестиционно споразумение с България за изграждане на газопровод между системите на двете страни. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференция в София. Газопроводът през Гърция трябва да бъде основният път за получаване на азерски газ след 2018 г.

По план България трябваше да подпише инвестиционно споразумение с Атина още през юни, но до ден днешен то не е факт. Една от причините е липсата на достатъчно средства, научи „Труд“.

Бави се и връзката с Румъния. Изградените тръби не съвпаднаха и се налага ново строителство. Но „Булгартрансгаз“ ще обяви нова поръчка, тъй като изпълнителят на старата се отказа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.