Сляпа риба “разменила” зрението си за енергия

На пръв поглед сляпата пещерна риба е пример за еволюция, която изглежда се връща назад. С течение на времето живеещите в морските дълбини представители на вида мексиканска тетра са загубили не само зрението си, но и очите си, докато рибите обитаващи повърхността, са ги запазили. Наричаното “сляпа пещерна риба” създание е загубило и голяма част от пигментацията си.

Според ново изследване на Университета Лунд в Швеция, загубата на зрение при сляпата пещерна риба всъщност е решителна стъпка в приспособяването към нова околна сред, съобщава пише Discovery News. Според учените функционирането на добре развита зрителна система изчерпва до 15% от общия “енергиен бюджет” на животното. За риба, живееща в тъмнината на морските дълбини, тази цена е твърде висока.

“Закърняването на двете очи и визуалния кортекс в процеса на еволюция без съмнение е заради енергийните нужди за поддържане на сензорна система, която вече няма значение”, посочва ръководителят на изследването Дамиан Моран.

Вместо това сляпата пещерна риба разчита на фино настроеното възприятие за миризма и чувствителността към промени в налягането. Учени разкриха миналата година, че рибата се е “разделила” дори с денонощния си ритъм като енергоспестяваща мярка.

“Тези пещерни риби живеят в обкръжение без светлина, без циркадно присъствие на хищници или храна, те няма за какво да се подготвят, така че изглежда са се оттървали от всичко, свързано с очакването на деня”, обяснява Моран. Според проучване на Нюйоркския университет от 2007 година закърняването на органи е “регресивна еволюция”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл