Откриха Медицинския колеж в Търново

Откриха Медицинския колеж във Велико Търново, в който занапред ще се обучават 40 студенти. Учебното заведение е филиал на Варненския медицински университет. Базата се помещава в сградата на Хуманитарната гимназия. 19 жени и 1 мъж са приети за специалност „Медицинска сестра” и 20 жени за „Акушерка”.

На церемонията по откриването пристигна ректорът на Варненския медицински университет проф.д-р Красимир Иванов с цялото ръководство на ВУЗ-а. Към процесията се присъедини и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Тържеството започна с шествие на новоприетите студенти, които бяха в униформи . То тръгна от площада пред крепостта Царевец към учебната база под звуците на духова музика.

„Да откриеш университет е като да откриеш храм. Ще дадем най-доброто от себе си, за да подготвим добри кадри”, каза в приветственото си слово проф.д-р Красимир Иванов.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов пък сподели, че колежът е разкрит въпреки множеството трудности . Градоначалникът обяви, че учебните зали са оборудвани с макети на човешки тела, които ще служат за обучението на студентите. Предоставени са от БЧК и от турския Червен полумесец.

Филиалът на Варненския медицински университет във Велико Търново бе разкрит тази година с решение на Народното събрание по предложение на кмета на болярския град Даниел Панов.

За период от четири години ще се обучават студенти по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра” и „Акушерка” в образователно-квалификационна степен „бакалавър”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони