На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Германия приютява последния български цирков тигър

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ вчера късно вечерта взе под своя опека последния тигър, собственост на български цирк.

Тигрицата Варвара вече пътува към новия си дом в Германия. В приюта за диви животни в Масвайлер грижите за Варвара ще бъдат поети от „Четири лапи“ и партньорите им от немската организация Tierart. Пътуването от България до Германия се осъществява със специализиран транспорт, а през цялото време състоянието на Варвара ще бъде следено от двама ветеринарни лекари. Преди заминаването, екип от ветеринарни лекари от Австрия и България направи медицински преглед на Варвара и взе кръвни проби за изследване в лаборатория.

Според ръководителя на екипа и специалист в областта на дивите животни, д-р Йохана Пайнер, общото състояние на Варвара е добро: „Прегледът с ехограф показа, че има леки изменения в бъбреците, което e нормално за животни от семейство котки след като достигнат възраст от над 10 години. Състоянието на останалите вътрешни органи е добро.“

Варвара е родена през 2003 г. във Франция. След като става собственост на български дресьори на животни, тя е участвала в представления във Франция, Белгия, Турция и България. След влизане в сила на пълната забрана за използване на диви бозайници в цирка у нас, Варвара прекарва близо година в транспортно ремарке докато се намери място, където да бъде настанена. Благодарение на усилията на „Четири лапи“ и Министерство на околната среда и водите, днес бъдещето й е в сигурни ръце.

През м. юли други две големи котки, собственост на същата циркова трупа – лъвовете Жора и Блек – бяха преместени временно в зоопарка в Стара Загора, докато бъдат уредени формалностите по тяхното пътуване до Южна Африка. Грижите за тях бяха поети от световноизвестната организация Born Free, която издържа един от най-големите спасителни центрове за големи котки. Очаква се в края на септември двата лъва да отпътуват от Стара Загора за Бургас, а от там с чартърен полет – до Йоханесбург. „Четири лапи“ ще съдейства на Born Free с транспорта на животните в рамките на страната.

През 2008 г. с влизането в сила на Закона за защита на животните на цирковете беше забранено да придобиват и използват диви бозайници в своите представления. За закупени преди влизането в сила на закона животни беше въведен гратисен период до края на 2014 г., по време на който включването им в цирковите програми беше възможно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.