Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Проучване: Половината от младите хора смятат за допустимо следенето на партньора

Приблизително половината от младите австралийци смятат, че проследяването на партньора чрез компютър, телефон или чрез инсталиране на проследяващ софтуер е допустимо, пише The Guardian, съобщи “Фокус”.

Това е едно от откритията на проучване сред 1923 души на възраст между 16 и 24 години за отношението им към насилието срещу жени. Резултатите са представени от фондацията VicHealth в Мелбърн.

84 процента от участниците в допитването са заявили, че следенето на партньора с електронни средства без нейното или неговото знание е сериозна постъпка, но 46 на сто са посочили, че това е допустимо до известна степен. Един от всеки петима пък е съгласен, че мъжете трябва да контролират връзката.

Наред с това 20 процента от анкетираните казват, че често, когато става въпрос за сексуална активност жените казват “не”, а всъщност имат предвид “да”. 18 на сто са съгласни с твърдението, че когато една жена е изнасилена след употреба на алкохол или наркотични вещества е частично виновна на случилото се. Двама от всеки пет смятат, че “изнасилването е резултат от неспособността на мъжете да контролират сексуалните си желания” – увеличение в сравнение с резултати от 2009 година, когато на това мнение са били един от всеки трима.

Няма разлика между жените и мъжете по отношение на готовността да обвинят жертвата на насилие, изтъква изпълнителният директор на VicHealth Джерил Рихтър. Една четвърт от младите хора смятат, че насилието може да бъде извинено, ако извършителят съжали, а 24 процента казват, че насилието може да бъде извинено, ако извършителят е бил толкова ядосан, че е загубил контрол.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.