6,5 милиона долара заработили протестърите

Агенция Форумнюз

Хора от така наречената Протестна мрежа за пореден път прибират стотици хиляди левове от фондация „Америка за България”, показва справка в грантовете на чуждестранната организация.

Сметката показва, че тези и други „избрани” родни НПО-та и медиите, които са трибуна на посланията им, са заработили над 11 200 000 лева за протести и други занимания, угодни на фондацията „Америка за България”.

Грантове

Крупните суми са поредната порция, за изхранване на въпросните организации.

Сред щастливците отново е Антоанета Цонева. Нейният Институт за развитие на публичната среда вече е получил 530 000 лева за периода 2009-2013 г. С новите близо 300 бона Цонева се превръща в една от най-спонсорираните родни „граждански активистки” с над 800 000 лева.

Но тя все още не може да стъпи на малкия пръст на Саша Безуханова, чиито предишни „подаръци” възлизат на 1,3 милиона лева. Новото финансиране сигурно ще дойде добре на „Българското училище за политика”, макар че на фона на предишните суми изглежда като капка в морето.

Но какви са грантовете - институтът на Цонева получава своя, за да „подкрепи целенасочено усилието за подобряване на националните стандарти за свободни и честни избори. Ще бъде осъществен цялостен мониторинг на финансирането на политически кампании и съответствието им с ограниченията в закона, като възможни промени в регулаторната рамка ще бъдат дискутирани със заинтересованите институции.”

Казано на прост език, Антоанета Цонева и нейните хора ще нищят предизборните ситуации в България. Тази дейност те ще упражнят за пореден път. Досегашните им изводи са - у нас положението е много тежко, изборите винаги се поставят под съмнение, както и демокрацията в България изобщо.

„Училището” на Саша Безуханова взема 120 000 лева за „усилията да изгражда и увеличава експертизата и опита на завършилите и да ги включва в дискусия за предизвикателствата, пред които е изправена страната днес. Завършилите училището ще анализират задълбочено местната обществена и политическа обстановка и ще развиват политики, които ще представят на обществени или политически форуми като възможна основа за бъдещи промени на национално и регионално ниво”.

Обяснено просто, „Америка за България” си гради у нас люпилня за политици, които вероятно някой ден ще изпълняват безпрекословно заръките на Вашингтон.

Съюзът на съдиите намазва почти половин милион лева за „осъществяването на поредица от образователни и общностни програми. Програма „Гражданско образование” цели да даде на ученици от средните училища практически познания как функционира съдебната система и да покаже как се разрешават спорове в демократичното и свободно общество. Програма „Оценка на работата на съдебната система” цели да развие методология за включването на граждани, както и представители на други юридически професии, в оценката на работата на съдиите.”

Тук отново е нужно разяснение - някакви граждански организации ще бъдат обучавани как да оценяват работата на съдебната система. Практиката показва, че досега съществуващите правят само едно - повтарят заклинанието, че за всичко е виновен съдът.

Засега не е ясно кои ще са следващите зарадвани от US фондацията. На този етап капо са видният протестър Асен Генов и организацията му „14 януари”. Но най-вероятно трансакцията е на път.

Равносметката

Каква е равносметката за годините от 2009-а до сега? Колко пари са налели US фондациите в български неправителствени организации, чиято основна дейност е да мътят обществената и политическата действителност?

Първенец по получено US спонсорство са медиите, които крепят въпросните НПО-та и са глашатаи на техните твърдения и „експертни мнения”.

Издателството „Икономедиа”, чийто продукти са вестниците „Капитал”, „Капитал дейли” и сайтът Дневник.бг, през 2011 г. получи грант от 3 000 000 лева от „Америка за България”. Той трябваше да бъде изразходен до ноември 2014-а. Така и стана. Когато това финансиране изтече, от „Америка за България” отпуснаха още 3 милиона лева, които ще бъдат пръснати от Иво Прокопиев и компания до декември 2017 г. Отделно фондация „Капитал” е сложила в джоба си още 130 970 лева - по името може да се сетите с кого е свързана тя.

Друга медия, свързана с платените протестъри, през миналата есен взе 1 152 600 лева от американците. Става въпрос за сайта Медиапул, чийто шеф е Стояна Георгиева, която пък управлява фондацията, получила гранта, „Инфо спейс”.

Със средства на „Америка за България” се подкрепят и журналистически разследвания покрай местните избори през 2015 г., които да бъдат излъчени в Нова телевизия. Материалите са за шест общини, за да бъде разследвано "изразходването на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации". Получател на средствата - 98 820 лв., е сдружение „Българион” на журналистките от Нова тв Галина Щърбева и Лора Крумова. В него е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева.

Не трябва да се забравя Българският институт за правни инициативи, чийто програмен директор бе настоящият министър на правосъдието Христо Иванов.

От 2011 г. насам НПО-то е взело американски грантове на стойност 1 117 000 лева.

Другата странна юридическа организация - Съюзът на съдиите, вече е горд собственик на споменатите 436 000 лева.

Не е ясно защо на най-активните се полага най-малко - става дума за Асен Генов и ортака му Константин Павлов-Комитата. За целия си протестърски труд тяхната фондация „14 януари” е наградена с „едва” 170 хил. лева. Засега.

Когато теглим чертата, излиза, че за последните 4-5 години въпросните „граждански активисти” и медиите, които ги крепят, са сложили в джобовете си 11 250 000 лева, или 6,5 милиона долара американски средства, които по родното законодателство не се облагат с данъци. За тези пари не само ще има протести, ами е възможно някой „гражданин” да изяде жълтите павета пред Министерския съвет и Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини