Борсата за ток тръгва на 8 декември

Енергийната борса в България ще стартира на 8 декември. Това стана ясно на конференция, организирана от дъщерната на БЕХ компания, която e оператор на борсата.

Плановете са до края на октомври да се приемат законови поправки, които да променят сегашния модел на търговия, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Дотогава и КЕВР трябва да приеме нови правила за търговия.

Всички производители и доставчици на ток ще трябва да се регистрират на борсата и да плащат такси за участието си на нея, което може да доведе първоначално до леко увеличение на цените, предупредиха участници в конференцията.

КЕВР трябва да приеме и специална методика за компенсиране на централите, които в момента продават енергията си по преференциални цени с дългосрочни договори. Такива са ВЕИ централите и американските тецове. След старта на борсата те ще продават тока си на нея по пазарни цени, а за разликата ще бъдат обезщетявани от новия фонд "Сигурност на електроенергийната система". Той се пълни с 5-процентни отчисления от продажбата на ток на всеки производител и парите от продажбата на парникови емисии.

За бита предстои тепърва да се реши кога може да излезе на свободния пазар, т.е. всеки абонат да си избира доставчик на ток. Очаква се до края на годината Световната банка да предложи модел, каза Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика