Die Sueddeutsche Zeitung: Бойците от "Ислямска държава" искат уважение, а не пари

Идеята, че екстремизмът е тясно свързан с бедността, е категорично отхвърлен от участниците в Международната младежка среща на върха в Ню Йорк, които се опитват да проследят причините за радикализирането на младите хора, коментира германското издание Die Sueddeutsche Zeitung.

"Хората се присъединяват към екстремистки групи не защото са бедни, а защото са ядосани", твърди Шамил Идрис, активист от неправителствена организация.

Разбира се, терористичните групировки имат успех при вербуването на бедни и неграмотни. Но този тип хора са само една малка част от бойците, които формират ядрото на радикалните организации.

Резултатите от съвсем наскоро направен анализ на германците, които са се присъединили към "Ислямска държава" показват, че голяма част от тях са поразително добре образовани. Затова е много по-вероятно те да са попълнили редиците на групировката заради нуждата от това да бъдат уважавани, а не от това да бъдат по-добре материално осигурени.

Ето защо участниците в конференцията призоват: ако не искаме радикалните организации да имат успех с рекрутирането на бойци от западните държави, то гражданските общества в тях трябва да положат усилия да приемат и интегрират различните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят