Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Разходите за чиновниците намаляват

Разходите за издръжка на чиновниците в министерства и агенции намаляват за втори пореден месец,, показват данните за изпълнението на бюджета към края на август.

2,211 млрд. лв. са разходите за заплати и осигуровки на държавната администрация за първите осем месеца на годината. В тази сума не влизат плащанията към общините, БАН, БНТ, БНР и др. В сравнение със същия период на миналата година разходите за заплати в централната администрация намаляват със 17,7 млн. лв. През юли разходите по това перо също намаляха със 17,6 млн. лв., но през предходните шест месеца се отчиташе леко увеличение.

Миналия ноември финансовият министър Владислав Горанов обяви амбициозната цел да ограничи разходите в държавната администрация с 10% спрямо предната година. Така тази година за заплати и осигуровки трябва да бъдат похарчени с 350 млн. лв. по-малко. Наскоро Горанов обясни, че някои министерства не полагат достатъчно усилия да ограничат разходите, най-вече силовите ведомства. Той обаче увери, че не планира актуализация на бюджета, за да осигури пари на тези министерства.

Данните на финансовото министерство показват още, че разходите на общините за заплати и осигуровки растат. Към август те са 1,216 млрд. лв., т. е. с 81,8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. През предходните месеци на годината разходите на общините по това перо също се увеличават.

РЕЗУЛТАТИ

Бюджетът с излишък от 627 млн. лв.

627 млн. лв. е излишъкът в бюджета към края на септември, показват предварителни данни на финансовото министерство. Приходите в хазната за деветте месеца на годината достигат 24,141 млрд. лв. Това е с 2,585 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Събраните приходи представляват 79,5% от плана за 2015 г., което означава, че има преизпълнение с около 1,380 млрд. лв. Подобрените резултати се дължат на по-високите приходи от данъци и на възстановените плащания от ЕК. Разходите към септември остават близки до нивото от миналата година – 23,514 млрд. лв., отчитат още от финансовото министерство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.