ГДБОП удари престъпна група от трима човека, отворили „клуб“ за сексуални услуги 

БСП: Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Учителите оцениха учебници за III, VII И IX клас

Кметът на Поморие дари на местната полиция дрегер, улавящ 8 вида дрога

Според 58% от населението на Западните Балкани България е помогнала за европейската интеграция на страната им

ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на САС Даниела Дончева

Доналд Туск: Търговското споразумение между ЕС и Япония е „ясно послание“ срещу протекционизма

ЕС и Япония подписаха търговско споразумение

Не пуснаха Мая Манолова на заседанието на Тристранката

PЗИ: Морето край Обзор е чисто

Българският патриарх Неофит се надява автокефалността на Македонската църква да бъде призната

10-километрова опашка от камиони се е образувала на ГКПП „Дунав мост”

Затвор за злодей, нападнал непълнолетна и блудствал с нея

Хванаха 27-годишен русенец с 2,53 промила зад волана

Предстои 61-то традиционно преплуване на река Дунав край Свищов

Загреб: Гърция, Македония и Сърбия ще се разпаднат

Хърватският министър на външните работи Весна Пусич призова за премахване на причините за бежанската криза.

„В противен случай какво трябва да направим, да оставим хората в Гърция. Тогава Гърция ще се разпадне. В Европа никой няма интерес бежанците да останат в Македония или Сърбия, защото под този бежански натиск тези държави ще се разпаднат, а това не е в ничий интерес“, каза още Весна Пусич, цитиран от БГНЕС.

„Нито една граница, никакъв Шенген, никакви международни споразумения не могат да предотвратят подобен наплив от хора. През тази зима трябва да се захванем с истинските причини, да сложим край на гражданската война в Сирия. Американците, руснаците и европейците трябва да седнат на една маса“, каза още ръководителят на хърватската дипломация.

Според нея „ЕС не е бил достатъчно подготвен и преди всичко за бързината по който се е развила ситуацията. „Трябваше да послушаме Турция, че тази държава не може сама да овладее ситуацията“, подчерта Пусич.

Тя смята, че оградата, която бе построена от страна на Унгария по границата със Сърбия е „много лоша идея, на първо място за самата Унгария“. „Стената няма да реши по никакъв начин проблема с бежанците, а единственият ефект от нея ще бъде изолацията на Унгария“, смята дипломатът.

„ЕС не трябва да има подобен подход към проблема. Правилният път е да се започнат преговори с Турция, Йордания и Ливан, които приеха 4-5 милиона бежанци. Да им се даде финансова помощ, защото бежанците идват от тези държави“, каза още хърватският външен министър и поясни, че властите в Загреб нямат намерение да затварят границата със Сърбия. Пусич припомни, че бежанците нямат желание да остават нито в Хърватия, нито в Унгария.

„Кризата в Сирия може да бъде решена само с политически средства, с участието на всички международни играчи и държавите от региона“, каза Пусич по време на заседанието на Съвета за сигурност за положението в Близкия Изток и северна Африка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.