Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Загреб: Гърция, Македония и Сърбия ще се разпаднат

Хърватският министър на външните работи Весна Пусич призова за премахване на причините за бежанската криза.

„В противен случай какво трябва да направим, да оставим хората в Гърция. Тогава Гърция ще се разпадне. В Европа никой няма интерес бежанците да останат в Македония или Сърбия, защото под този бежански натиск тези държави ще се разпаднат, а това не е в ничий интерес“, каза още Весна Пусич, цитиран от БГНЕС.

„Нито една граница, никакъв Шенген, никакви международни споразумения не могат да предотвратят подобен наплив от хора. През тази зима трябва да се захванем с истинските причини, да сложим край на гражданската война в Сирия. Американците, руснаците и европейците трябва да седнат на една маса“, каза още ръководителят на хърватската дипломация.

Според нея „ЕС не е бил достатъчно подготвен и преди всичко за бързината по който се е развила ситуацията. „Трябваше да послушаме Турция, че тази държава не може сама да овладее ситуацията“, подчерта Пусич.

Тя смята, че оградата, която бе построена от страна на Унгария по границата със Сърбия е „много лоша идея, на първо място за самата Унгария“. „Стената няма да реши по никакъв начин проблема с бежанците, а единственият ефект от нея ще бъде изолацията на Унгария“, смята дипломатът.

„ЕС не трябва да има подобен подход към проблема. Правилният път е да се започнат преговори с Турция, Йордания и Ливан, които приеха 4-5 милиона бежанци. Да им се даде финансова помощ, защото бежанците идват от тези държави“, каза още хърватският външен министър и поясни, че властите в Загреб нямат намерение да затварят границата със Сърбия. Пусич припомни, че бежанците нямат желание да остават нито в Хърватия, нито в Унгария.

„Кризата в Сирия може да бъде решена само с политически средства, с участието на всички международни играчи и държавите от региона“, каза Пусич по време на заседанието на Съвета за сигурност за положението в Близкия Изток и северна Африка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.