Томислав Дончев: Злоупотребява се с предприятията на хора с увреждания

В момента чрез т. нар. предприятия на хора с увреждания масово се злоупотребява при провеждането на обществени поръчки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването на bTV „Лице в лице”.

По думите му в повечето случаи тези предприятия съществуват формално и нямат капацитет да изпълнят спечелените поръчки. Една от целите на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП) е да се пресекат именно такива злоупотреби, уточни Дончев.

Агенцията за обществени поръчки ще бъде преместена от Министерството на икономиката в министерството на финансите, защото в МФ са всички останали контролни органи, обясни вицепремиерът. Целта била да има по-синхронизиран контрол.

Той лансира идеята да се направи общ център за всички общини за общи обществени поръчки: Всички 265 общини могат да направят обща поръчка да речем за автомобили. С общата поръчка цената ще стане по-ниска, смята Дончев.

Новият ЗОП вече е вкаран в Народното събрание и е минал през парламентарните комисии. Дончев се надява той да влезе в сила от януари 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес