Аржентинец си смени пола, за да се пенсионира пет години по-рано

Поддръжката на оградата по границата ще става без обществени поръчки, реши парламентът

АПИ: 440 снегорина чистят републиканската пътна мрежа Затворени за тирове са участъци от магистралите Тракия и Хемус

Идва краят на такситата Автономни коли като Renault EZ-GO ще изпълняват таксиметрови услуги

Разкриват ЕГН-то ни за броени минути, само с името и рождената дата

Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Ограничено e движението на камиони над 12 тона през Предела Ограничено е движението и по други планински пътища

Можем да разберем, но едва ли и да оправдаем Престъпленията се преназовават в „непрестъпления“, слабостта в сила и обратното

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

Неработещ контрол за зеления ток

Финансовите проверки на централите, които произвеждат зелен ток, проведени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) се оказаха неработещи. За последните 6 месеца ведомството е успяло да провери едва 12,87% от всички инсталирани възобновяеми източници.

От началото на тази година АДФИ има задължение по закон да проверява всички енергийни централи всяка година с изключение на най-малките, които са с капацитет под 1 мегават. Те могат да се проверяват само след подаден сигнал.

По данни на бранша в страната са инсталирани 3279 мегавата зелени мощности с големина над 1 мегават, които са собственост на над 1000 дружества. До момента от АДФИ са проверили 13 централи с едва 424,63 мегавата инсталирани мощности.

Не е ясно на какъв принцип влиза ведомството в централите, но има направени и две проверки на мини-ВЕИ. Те са на фирмите „Съни – Севдалина Димитрова“ и „Бизнес иновации – Христина Димитрова“. Според източник на „Труд“ сигнал за тези инспекции е дошъл от Министерството на енергетиката.

Ако от АДФИ продължат работа с този темп, ще са им необходими близо 4 години, за да бъдат проверени всички зелени мощности. Причина за забавянето е недостатъчният капацитет на агенцията, която предупреждаваше, че няма да може да се справи още при приемането на закона.

Освен това от ведомството предупреждаваха, че не могат да констатират никакви нарушения, а само да опишат как са направени инвестициите в зелените мощности. Единствената наказателна мярка, която инспекторите могат да наложат, са глоби до 50000 лева за отказан достъп и до 100 хил. лева за грешна информация.

В случай че открият някакво финансово нарушение, АДФИ трябва да предадат докладите на прокуратурата. До момента няма такъв случай, но самата прокуратура е изискала част от документите.

Готовите доклади се изпращат в Комисията за енергийно и водно регулиране, за да направи сравнение дали правилно е определила цените на тока от ВЕИ. От самата комисия обаче досега не са излезли със становище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.