Неработещ контрол за зеления ток

Финансовите проверки на централите, които произвеждат зелен ток, проведени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) се оказаха неработещи. За последните 6 месеца ведомството е успяло да провери едва 12,87% от всички инсталирани възобновяеми източници.

От началото на тази година АДФИ има задължение по закон да проверява всички енергийни централи всяка година с изключение на най-малките, които са с капацитет под 1 мегават. Те могат да се проверяват само след подаден сигнал.

По данни на бранша в страната са инсталирани 3279 мегавата зелени мощности с големина над 1 мегават, които са собственост на над 1000 дружества. До момента от АДФИ са проверили 13 централи с едва 424,63 мегавата инсталирани мощности.

Не е ясно на какъв принцип влиза ведомството в централите, но има направени и две проверки на мини-ВЕИ. Те са на фирмите „Съни - Севдалина Димитрова“ и „Бизнес иновации - Христина Димитрова“. Според източник на „Труд“ сигнал за тези инспекции е дошъл от Министерството на енергетиката.

Ако от АДФИ продължат работа с този темп, ще са им необходими близо 4 години, за да бъдат проверени всички зелени мощности. Причина за забавянето е недостатъчният капацитет на агенцията, която предупреждаваше, че няма да може да се справи още при приемането на закона.

Освен това от ведомството предупреждаваха, че не могат да констатират никакви нарушения, а само да опишат как са направени инвестициите в зелените мощности. Единствената наказателна мярка, която инспекторите могат да наложат, са глоби до 50000 лева за отказан достъп и до 100 хил. лева за грешна информация.

В случай че открият някакво финансово нарушение, АДФИ трябва да предадат докладите на прокуратурата. До момента няма такъв случай, но самата прокуратура е изискала част от документите.

Готовите доклади се изпращат в Комисията за енергийно и водно регулиране, за да направи сравнение дали правилно е определила цените на тока от ВЕИ. От самата комисия обаче досега не са излезли със становище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес