Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Заловиха младеж, обрал таксита в Търново

Парализиран пилот се връща на пистата

Метеорит падна в руската република Карелия (ВИДЕО)

Регионалният исторически музей в Стара Загора обогати фонда си от антични мозайки

Мъж скочи от шестия етаж на блок в Благоевград, загина на място

Италианец с положителна проба за коронавируса

Мъж загина при пожар в къща в пловдивско село

Караянчева за президента Радев: Грозно оскверниха паметта на Апостола

Протестиращи в Украйна нападнаха автобуси с евакуирани от Ухан (ВИДЕО)

РИОСВ – Пловдив състави акт на нарушител, хванат да гори отпадъци в Шекер махала

Какво спечели и загуби Гърция от еврото Сравнението с южната ни съседка е необходимо и полезно

Защо македонците искали министерство на корабоплаването?

Теменужка Петкова: Изненадана съм, че президентството води разговори за енергийни проекти

Актьорът Павел Попандов поведе съседите си на протест

Неработещ контрол за зеления ток

Финансовите проверки на централите, които произвеждат зелен ток, проведени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) се оказаха неработещи. За последните 6 месеца ведомството е успяло да провери едва 12,87% от всички инсталирани възобновяеми източници.

От началото на тази година АДФИ има задължение по закон да проверява всички енергийни централи всяка година с изключение на най-малките, които са с капацитет под 1 мегават. Те могат да се проверяват само след подаден сигнал.

По данни на бранша в страната са инсталирани 3279 мегавата зелени мощности с големина над 1 мегават, които са собственост на над 1000 дружества. До момента от АДФИ са проверили 13 централи с едва 424,63 мегавата инсталирани мощности.

Не е ясно на какъв принцип влиза ведомството в централите, но има направени и две проверки на мини-ВЕИ. Те са на фирмите „Съни – Севдалина Димитрова“ и „Бизнес иновации – Христина Димитрова“. Според източник на „Труд“ сигнал за тези инспекции е дошъл от Министерството на енергетиката.

Ако от АДФИ продължат работа с този темп, ще са им необходими близо 4 години, за да бъдат проверени всички зелени мощности. Причина за забавянето е недостатъчният капацитет на агенцията, която предупреждаваше, че няма да може да се справи още при приемането на закона.

Освен това от ведомството предупреждаваха, че не могат да констатират никакви нарушения, а само да опишат как са направени инвестициите в зелените мощности. Единствената наказателна мярка, която инспекторите могат да наложат, са глоби до 50000 лева за отказан достъп и до 100 хил. лева за грешна информация.

В случай че открият някакво финансово нарушение, АДФИ трябва да предадат докладите на прокуратурата. До момента няма такъв случай, но самата прокуратура е изискала част от документите.

Готовите доклади се изпращат в Комисията за енергийно и водно регулиране, за да направи сравнение дали правилно е определила цените на тока от ВЕИ. От самата комисия обаче досега не са излезли със становище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.