Над 150 млн. евро харчат в Хърватия за проститутки и наркотици

Годишно хърватите харчат около 150 милиона евро само за наркотици, около 5000 са проституиращите, от тях 1500 са „професионалистки”, останалите – аматьори, студентки, домакини и просто жени, които искат да си повишат доходите, сочат данните на МВР на Хърватска, цитирани от vecer.mk.

Тези средства са около 2-7% от Брутния вътрешен продукт на страната, посочи Анте Орлович от Висшата полицейска школа в Загреб. И докато през годините на кризата от 2008 година досега броят на заетите в страната е намалял със 150 000 души, то заетите в „индустрията на пороците” се е увеличил с 5.6% до 22 500 души.

В най-новата държава-член на Европейския съюз залаганията и хазартът са легализирани в при тях сив сектор на практика няма, тъй като услугите се предлагат открито, но това, според полицията ,създава по-голяма порочност в обществото. Въпреки това държавата е взела това решение, тъй като от комар, алкохол и цигари в бюджета й влизат 7.3% от всички приходи.

Най-много нелегални играчи има в сектора на наркотиците и проституцията, където 95% от потребителите са хървати. Според МВР, професионалните проститутки в страната са 1500, но още около 3500 жени практикуват най-древната професия с цел увеличаване на доходите си.

От аматьорите около 2200 са студентки и обикновени работещи жгени, докато над 300 са моделки, манекенки и стюардеси. Нелегалният оборот на тези жени надхвърля 50 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят