Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

Зеленото задкулисие върви към престъпление

„Еколози“ продължават да упражняват натиск над държавни служители

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Принуда и натиск над държавни служители – това е най-новият метод, който партия „Зелените“ и съдружните й неправителствени организации прилагат. Според родното законодателство този похват е престъпление, за което се лежи в затвора.

Но какво се случва?

От няколко дни „еколози“ обикалят министерства с ултиматума: „Коригирайте положителните становища, които сте дали за новия План за управление на Природен парк „Витоша“. Както „Труд“ писа в предните си два броя, редица държавни служители на земеделското ведомство, взели положително отношение за проекта на плана, са станали жертва на натиск от страна на „природозащитниците“. Схемата, по която се действа, е следната – първо се срещат с хора на ръководни постове във въпросните министерства, за които е публична тайна, че са от техните кръгове. След като получат инструкции, шефовете събират своите подчинени, казали „да“ на плана. Започва искане на обяснения, а после и натиск да променят становищата си.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Земеделският министър Десислава Танева пред „Труд“: Възложих проверка. ИАГ няма да променя становището си за ПП „Витоша“

Освен че всяка корекция на оценките на Плана за управление на „Витоша“ ще бъде извън всички нормативни процедури и срокове, самото действие на еколозите е престъпление по Наказателния кодекс, коментираха юристи пред „Труд“.

В Глава втора, раздел Пети от НК е записано, че „който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години“.

Началото

Всичко започва на 25 септември, когато се провежда среща между ръководни кадри в Министерството на околната среда и водите, представители на партия „Зелените“ и на коалицията „За да остане природа в България“. По време на разговорите „еколозите“ са поискали цялостната преработка на плановете на НП „Рила“, НП „Пирин“ и са атакували проекта за Природен парк „Витоша“. В края на миналата седмица зам.-министърът на екологията Бойко Малинов привиква си директора на „Рила“ Красимир Андонов и му обяснява как планът на ръководения от него Национален парк трябва да се коригира. В понеделник същата съдба сполетява и шефа на НП „Пирин“ Росен Баненски.

„Еколозите“ не си губят времето и се запътват към основната си цел, която е под опеката на земеделското ведомство – проекта за ПП „Витоша“.

ПП „Витоша“

Тази седмица заемащият незаконно длъжността председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев разговаря с директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. След нея Кръстев вика при себе си всички служители на Дирекцията на ПП „Витоша“. Именно на нея започва бруталният натиск заради положителните становища. Целта – всеки, дал добро мнение за проекта, да го смени с негативно. Според източниците на „Труд“ двама чиновници моментално са поддали и са казали, че вече не са „за“ новия план. Не е ясно дали знаят, че по този начин влизат в нарушение, тъй като процедурите за оценките вече са отминали.

Целта

От години партия „Зелените“ и гравитиращите около нея неправителствени организации саботират развитието на зимния и летния планински туризъм у нас. Въпреки това, когато се пусне обществена поръчка за изработка на план за управление на някой природен или национален парк, винаги добре познати „еколози“ правят сдружения и кандидатстват на конкурсите.

Последният пример е Планът за управление на НП „Пирин“, на който се яви обединението „Пирин 2014“. То остана единственият кандидат, но съдът постанови, че консорциумът не може да спечели процедурата. Причината – неговите кадри нямат нужната експертиза, за да изготвят проекта. За „еколозите“ финансовата загуба от това решение на магистратите бе голяма, а ударът – тежък.

Лицето

Лицето на повечето инициативи на „еколозите“ е бившият директор на ПП „Витоша“ Тома Белев. До днес той продължава да се подписва като председател на Асоциацията на парковете в България, въпреки че българският съд реши, че Белев заема тази длъжност незаконно.

Дори по време на общественото обсъждане за плана на „Витоша“ Белев дал две негативни становища – едно като гражданин, другото като шеф на асоциацията. Според източници на „Труд“ становищата са еднакви, просто редът на забележките и препоръките е разместен.

Именно Белев е този, който в компанията на една бивша репортерка в популярна кабеларка обикаля ведомствата и оказва натиск на държавни служители относно проекта за „Витоша“.

От другата страна са редица експерти от БАН и Лестотехническия университет. Става въпрос за капацитети, признати в цял свят. Те са категорични в своите положителни становища за новия план за управление на Витоша и в подкрепата си за него.

Не е ясно защо на този етап държавата се доверява на „еколозите“, които са по-известни с търговията с природозащитни каузи и извиването на ръце на властта, а не на авторитетите в тази специализирана област.

Коментарите на потърпевшите служители от споменатите по-горе ведомства са, че техните началници показват липса на управленски и административен капацитет да се справят с натиска на „Зелените“. Налице бил и дефицит на държавност, който личал от факта, че вече няколко правителства не могат да вземат решение – ще има ли балансирано развитие на едно природно богатство, каквото са планините у нас, или ще се играе по свирката на няколко десетки души, наричащи се „еколози“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.