Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Плевнелиев: България има потенциал и за други проекти, като „София Тех Парк“

В България могат да бъдат реализирани други проекти на иновационни екосистеми, подобни на „София Тех Парк“. Страната има огромен потенциал за иновации. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, които разговаряха на „Дондуков“ 2. Двамата обмениха мнения по изграждането на първата иновационна екосистема в България, подкрепена с 50 млн. евро от европейските структурни и инвестиционно фондове, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Концентрирани сме върху всички механизми за насърчаване на иновациите, стартиращите компании, научните изследвания, както и върху обединяването на усилията на бизнеса, научните институции и университетите“, каза президентът Росен Плевнелиев по време на разговора. Държавният глава открои предимствата на първата по рода си иновационна екосистема в Югоизточна Европа – „София Тех Парк“, която ще направи България регионален иновационен лидер.

„За да имаме успешни проекти като „София Тех Парк“, трябва да инвестираме в качеството, но и в постигането на достатъчно висок стандарт, който да привлече младите хора“, коментира президентът, който запозна комисар Моедаш с историята на проекта и с подкрепата на Президентската институция за неговата реализация.

Пред президента Росен Плевнелиев комисар Моедаш отбеляза искрения ангажимент на българските власти да работят за насърчаване на науката и иновациите. „Вместо за „структурни реформи“ трябва да започнем да говорим за „интелигентни реформи“, каза Карлош Моедаш. Комисар Моедаш предлага България да създаде своя Национална агенция за изследвания, която да разпределя средства за учените въз основа на качеството на проектите и след експертна оценка от други учени.

Комисар Моедаш е на посещение в България, за да представи доклада и заключенията от доклада за България по механизма за подкрепа на политиката в областта на изследванията и иновациите по програма „Хоризонт 2020“. Страната ни е една от първите държави членки, които участват в механизма с цел да подпомогне реформите в държавната политика в областта на изследванията и иновациите.

„Поздравявам България за това, че беше първата държава членка, която по собствено желание използва възможностите на механизъм за подкрепа в областта на политиките по програмата за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Подобно на други страни от Европейския съюз, България прави преход към икономика, основана на знанието, чиито най-големи предимства са иновативните продукти и услуги. Научноизследователският сектор е ключов за този преход, но има нужда от важни реформи. Аз съм убеден, че тези реформи ще бъдат проведени успешно и ще доведат до икономически растеж и създаване на нови работни места в страната“, заяви еврокомисар Карлош Моедаш.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.