ЕП прие резолюция по доклад на Бареков

С 571 гласа за и само 34 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно извлечените поуки от бедствието с червения шлам пет години след аварията в Унгария на комисията по околна среда (ENVI). Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков, съобщиха от ПП "България без цензура".

На 23 септември Комисията в Европарламента прие доклада, който вчера евродепутатите обсъдиха в Страсбург, а днес резолюцията бе приета.

Срутването на хвостохранилище в Унгария на 4 октомври 2010 г. доведе до изтичането на почти един милион кубични метра високо алкален червен шлам. Червеният шлам е отпадък, получен от промишленото производство на алуминий, и е един от най-големите проблеми, свързани с унищожаването на отпадъци, в добивната промишленост.

Той заля няколко села, в резултат на което загинаха десет души, около 150 бяха ранени, а обширни площи бяха замърсени, включително четири обекта от „Натура 2000“.

Аварията подчерта лошото прилагане на правото на ЕС, слабостите при проверките и пропуските в съответното законодателство на ЕС, е становището на Комисията.

Подобни обекти съществуват в няколко държави членки, както под формата на тежко историческо наследство, така и в резултат на текущи дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят