Слънцето е най-правилната сфера във Вселената

Слънцето е най-правилният овален обект във Вселената, известен на хората, посочват учени, които са извършили прецизни измервания, цитирани от британския вестник The Guardian.

Астрономите винаги са смятали, че въртящата се топка от газ e леко изпъкнала при екватора си, наподобявайки донякъде формата на летяща чиния. Този ефект се наблюдава, например, при Юпитер. Вследствие на високата скорост на въртене - веднъж на всеки десет часа, планетата е почти 70 процента по-широка при екватора в сравнение с разстоянието от полюс до полюс.

Екип от Хавайския университет в САЩ под ръководството на д-р Джефри Кун е извършил първото прецизно измерване на екваториалната изпъкналост на Слънцето. Резултатите са донесли голяма изненада.

“Бяхме поразени”, каза Кун.

Слънцето изобщо няма изпъкналост. Широчината му е 1.4 милиона километра, но разликата между диаметъра при екватора и между полюсите е само 10 километра. Ако Слънцето беше с размерите на плажна топка, тази разлика би била по-малко от широчината на човешки косъм. Само изкуствената сфера от силиций, която е създадена като шаблон за тегло е по-правилна сфера.

Резултатите, публикувани в журнала Science, са кулминацията на 50-годишни опити да се измери Слънцето, които са били затруднявани от замъгляващите ефекти на земната атмосфера.

“Най-накрая от Космоса успяхме”, казва Кун. Учените са използвали инструменти на Solar Dynamics Observatory на американската Национална космическа агенция, въпреки че те не са достатъчно прецизни за директни наблюдения. Сателитът е трябвало да се завърта, за да заснеме изображения на Слънцето от всички гледни точки, така че неточностите да бъдат коригирани.

Резултатите са ключ към задълбочаването на познанията за вътрешността на Слънцето, която се върти около оста си с различни скорости, подобно на автомобилно движение на кръгово кръстовище. Новите измервания показват, че външните слоеве се движат по-бавно от очакваното. Кан предполага, че причината вероятно е турбуленция под повърхността.

Коментари

Задължително поле