Нови 99 заразени с коронавирус на поставения под карантина в Япония круизен кораб

Полицията удари автоморга в Перник, пълна с крадени части

Прокуратурата обжалва „паричната гаранция“ на шефа на депото за отпадъци край Дупница

Фонд „Земеделие“ преведе 4,5 млн. лв. по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Слънцето е най-правилната сфера във Вселената

Слънцето е най-правилният овален обект във Вселената, известен на хората, посочват учени, които са извършили прецизни измервания, цитирани от британския вестник The Guardian.

Астрономите винаги са смятали, че въртящата се топка от газ e леко изпъкнала при екватора си, наподобявайки донякъде формата на летяща чиния. Този ефект се наблюдава, например, при Юпитер. Вследствие на високата скорост на въртене – веднъж на всеки десет часа, планетата е почти 70 процента по-широка при екватора в сравнение с разстоянието от полюс до полюс.

Екип от Хавайския университет в САЩ под ръководството на д-р Джефри Кун е извършил първото прецизно измерване на екваториалната изпъкналост на Слънцето. Резултатите са донесли голяма изненада.

“Бяхме поразени”, каза Кун.

Слънцето изобщо няма изпъкналост. Широчината му е 1.4 милиона километра, но разликата между диаметъра при екватора и между полюсите е само 10 километра. Ако Слънцето беше с размерите на плажна топка, тази разлика би била по-малко от широчината на човешки косъм. Само изкуствената сфера от силиций, която е създадена като шаблон за тегло е по-правилна сфера.

Резултатите, публикувани в журнала Science, са кулминацията на 50-годишни опити да се измери Слънцето, които са били затруднявани от замъгляващите ефекти на земната атмосфера.

“Най-накрая от Космоса успяхме”, казва Кун. Учените са използвали инструменти на Solar Dynamics Observatory на американската Национална космическа агенция, въпреки че те не са достатъчно прецизни за директни наблюдения. Сателитът е трябвало да се завърта, за да заснеме изображения на Слънцето от всички гледни точки, така че неточностите да бъдат коригирани.

Резултатите са ключ към задълбочаването на познанията за вътрешността на Слънцето, която се върти около оста си с различни скорости, подобно на автомобилно движение на кръгово кръстовище. Новите измервания показват, че външните слоеве се движат по-бавно от очакваното. Кан предполага, че причината вероятно е турбуленция под повърхността.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.