Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Съд отмени глоба от 16 000 лв. на дядо, връщат му иззети 1,7 тона ракия

Административният съд във Велико Търново отмени изцяло наложена люта глоба от 16 000 лв. на 82-годишен мъж от великотърновското село Водолей за незаконно произведен домашен алкохол. Освен това магистратите са разпоредили да бъдат върнати на Христо Рачев иззетото количество от 1,7 тона питие, което контролните органи намерили в дома му.

Възрастният човек месеци наред води съдебна битка срещу санкцията. Дядото обжалвал драстичното парично наказание на митниците пред Районния съд във Велико Търново, но магистратите го потвърдили. Старецът не се примирил и оспорил решението и в Административния съд в старата столица.

Христо Рачев се прочу в цялата страна след като митничари и полицаи при съвместна акция открили в мазето му голямо количество ракия. Контролните органи иззели ръждив казан и голямо количество складирано питие в дома на дядото. Съставили му наказателно постановление като го обвинили, че е крупен производител на нелегален алкохол.

„Пазех ракията за сватбата на внука си. Написах жалба, в която приложих и поканата за тържеството“, сподели Христо Рачев.

Пред втората съдебна инстанция пък беловласият мъж се оправдал, че домашният елексир е отлежал и тъй като е произведен преди години, следва, че и давността за налагане на санкцията е изтекла. Заради това магистратите са разпоредили да бъде направена експертиза, която да установи колко годишна е въпросната ракия.

„Лице, което не е регистрирано като производител или складодържател не може изобщо да произвежда и съхранява стоки на склад. Такова лице не може и да притежава документи, удостоверяващи начисляването и плащането на акциза, тъй като именно то като производител или складодържател би следвало да ги съставя и държи. Ето защо и такова лице не може да отговаря по чл. 126 от ЗАДС, защото същото няма законова възможност да състави и разполага с редовни книжа за това“, са мотивите на съда за оправдателната присъда.

Съдията докладчик по делото Марияна Минкова обаче е подписала решението с особено мнение. Според нея санкция е основателна. Въпреки това становището на Административния съд, с което Христо Рачев е оневинен и освободен от глобата е окончателно и не подлежи на обжалване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.