Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Съд отмени глоба от 16 000 лв. на дядо, връщат му иззети 1,7 тона ракия

Административният съд във Велико Търново отмени изцяло наложена люта глоба от 16 000 лв. на 82-годишен мъж от великотърновското село Водолей за незаконно произведен домашен алкохол. Освен това магистратите са разпоредили да бъдат върнати на Христо Рачев иззетото количество от 1,7 тона питие, което контролните органи намерили в дома му.

Възрастният човек месеци наред води съдебна битка срещу санкцията. Дядото обжалвал драстичното парично наказание на митниците пред Районния съд във Велико Търново, но магистратите го потвърдили. Старецът не се примирил и оспорил решението и в Административния съд в старата столица.

Христо Рачев се прочу в цялата страна след като митничари и полицаи при съвместна акция открили в мазето му голямо количество ракия. Контролните органи иззели ръждив казан и голямо количество складирано питие в дома на дядото. Съставили му наказателно постановление като го обвинили, че е крупен производител на нелегален алкохол.

“Пазех ракията за сватбата на внука си. Написах жалба, в която приложих и поканата за тържеството”, сподели Христо Рачев.

Пред втората съдебна инстанция пък беловласият мъж се оправдал, че домашният елексир е отлежал и тъй като е произведен преди години, следва, че и давността за налагане на санкцията е изтекла. Заради това магистратите са разпоредили да бъде направена експертиза, която да установи колко годишна е въпросната ракия.

“Лице, което не е регистрирано като производител или складодържател не може изобщо да произвежда и съхранява стоки на склад. Такова лице не може и да притежава документи, удостоверяващи начисляването и плащането на акциза, тъй като именно то като производител или складодържател би следвало да ги съставя и държи. Ето защо и такова лице не може да отговаря по чл. 126 от ЗАДС, защото същото няма законова възможност да състави и разполага с редовни книжа за това”, са мотивите на съда за оправдателната присъда.

Съдията докладчик по делото Марияна Минкова обаче е подписала решението с особено мнение. Според нея санкция е основателна. Въпреки това становището на Административния съд, с което Христо Рачев е оневинен и освободен от глобата е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.