Путин: Няма да пресъздавам СССР или руската империя

“Нямаме никакво желание да пресъздаваме руската империя или СССР”, заяви Владимир Путин пред тв канала “Россия-1” в интервю за войната в Сирия.

“Русия си е самодостатъчна, не ни трябват нито чужди територии, нито природни богатства, нямаме потребност да воюваме срещу когото и да било”, обясни президентът. И посочи, че “без всякакво преувеличение руската външна политика е миролюбива”.

“Изключено е да го направим и сирийските ни колеги го знаят”, отговори той на въпрос дали ще прати сухопътни сили в Сирия. Москва щяла да продължава да помага на Башар ал Асад с най-модерните си оръжия, като крилатите ракети “Калибър”. За тях Путин разказа, че след изстрелването от Каспийско море направили 147 смени на курса над Иран и Ирак, на височина от 80 до 1300 метра.

Той не губел надежда САЩ и партньорите им да се включат в руската операция, за да легализират военните си действия в Сирия, подкрепяйки законната власт там.

Москва се похвали с нов рекорд за денонощие бомбардировки - 63 поразени терористични мишени от 64 рейда. Турция пък се оплака, че 3 нейни Ф-16 пак били тормозени в района на сирийската граница - този път от сирийски Су-22 и Су-24 и от сирийската ПВО.

Руският посланик в Лондон поиска обяснения от Форин офис, след като таблоидът “Дейли стар” разкри, че британските ВВС получили заповед, ако налетят на руски самолети, да ги свалят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят