Арсений Яценюк: Киев отделя 3,732 милиарда долара за армията

Украинското правителство е отделило тази година за националната сигурност над 90 милиарда гривни (3,732 милиарда евро), обяви премиерът Арсений Яценюк.

Яценюк сподели информацията в седмичната програма "10 минути с министър-председателя" на телевизионния канал "Украйна", съобщава БГНЕС.

"Тази година "Укроборонпром" (националният военно-промишлен комплекс, бел.ред.) предаде на армията над 4 хиляди единици ново и модернизирано оръжие и военна техника. Това е 36 пъти повече от миналата година. Над 13 хиляди единици оръжие и техника на въоръжените сили бяха ремонтирани и изпратени във войските", каза Яценюк.

Според него, повече от два пъти е увеличена заплатата на участниците във военните действия, създадена е система за обезщетения и възстановяване на военните, върнали се от източната част на Украйна. Премиерът разказа още, че от началото на тази година украинските военни получават допълнителни възнаграждения за унищожаване на военна техника на противника и успешно изпълнение на бойните задачи. "Такова възнаграждение получиха вече над 13 хиляди военнослужещи за над 70 милиона гривни", добави премиерът.

Той подчерта, че през тази година министерският съвет е отделил от държавния бюджет 794 милиона гривни за осигуряване на жилища за участниците в антитерористичната операция срещу сепаратистите в източната част на страната (ДНР, ЛНР).

Въпреки това украинските военни неведнъж се оплакват от забавяне на заплати, надбавки и премии за унищожена техника на противника в Донбас. Според участници, цитирани от ТАСС, "те не са виждали заплата от момента на мобилизирането, а на предните линии получават дребни пари".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят