Борисов с другарска критика към САЩ (обзор)

България толерира американските компании у нас дори когато не го заслужават, а българският бизнес среща административни пречки, за да работи в САЩ.

Такава критика отправи премиерът Бойко Борисов към членовете на Американската търговска камара в България по време на честването на 20-годишния юбилей на организацията.Той обаче подчерта, че си позволява критики към американците, защото са му приятели.

„Признахме „Хизбула“ за терористична организация, спряхме три руски проекта, спираме руски самолети над морето и ако САЩ не са ни партньорите, кои ще са ни?“, попита премиерът.

Той сравни руските проекти с американските, като допълни, че България отиде на съд заради спрените българо-руски проекти „Бургас - Александруполис“ и АЕЦ „Белене“, а същото предстои заради „Южен поток“.

Ситуацията с американските инвеститори обаче е различна, посочи Борисов, макар че го било „срам да чете“ договорите с американските централи. Отношението на ядрената компания „Уестингхаус“ към изграждането на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ пък било несериозно.

„Тези договори дори ме е срам да ги чета - ние ги толерираме и продължават да стоят тези договори. Не знам дали друга страна в света би го направила“, каза премиерът. Борисов обясни, че на едно заседание на Министерския съвет предложенията на „Уестингхаус“ са били едни, а на следващо - други. Премиерът допълни, че все пак България запазва интереса си към изграждането на нов блок в Козлодуй.

Шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян контрира Борисов, че всъщност иска от „Уестингхаус“ това, което не харесва в договорите с американските тецове. Премиерът отговори, че е важно каква е цялостната картина и че когато токът поскъпне през зимата, ще дойдат да викат „Долу Бойко“, а не „Долу Левон“.

„Данъците са ни най-ниски в Европа и такива ще останат. Дългът ни е нисък, бюджета го смятаме на около 2% дефицит. В това отношение САЩ могат да се поучат от нашия финансов министър. Ако ние направим такъв дълг като вашия, въобще няма да го има днешното мероприятие“, каза Борисов.

На въпрос на бившия външен министър Соломон Паси какво всъщност иска от САЩ премиерът, той отговори - „ескадрила, но не ми се получава засега“. Не стана ясно дали говори сериозно, или се шегува.

Родерик Мур, шерже д'афер на посолство на САЩ: Проблем са корупцията и съдебната система

Основните предизвикателства пред бизнес средата в България са свързани с налагането на върховенството на закона. Това повтори няколко пъти по време на кръглата маса Родерик Мур, шерже д'афер в посолството на САЩ у нас.

По думите му, България има огромен напредък, но все още има проблеми и предизвикателства. Освен с налагането на закона другата болна тема у нас била корупцията.

В отговор премиерът Бойко Борисов обясни, че налагането на върховенство на закона „може да се сравни с махало. Преди 90-те е можело да се осъдят за неправилно дишане, а сега махалото е точно в обратната крайност и трябва да остане така, докато не стане ясно, че демокрацията е необратима“.

„Изкушението на политиците да влияят на прокуратурата не е минало, като гледам моите партньори, колеги, приятели и неприятели в парламента. Затова трябва да бъде променена конституцията, така че съдии и прокурори сами да избират върховната си власт“, обясни премиерът.

Той допълни, че с главния прокурор са засили сериозно борбата с контрабандата, като досега тя се е случвала, защото всяко ведомство у нас е криело за себе си информацията - МВР, ДАНС, митници и данъчни.

Горанов реже МВР за 21 млн. лева

Министърът на финансите Владислав Горанов отказва да отпусне 21 млн. лева на МВР, поискани от министър Румяна Бъчварова за обезщетения на напуснали служители. Пред журналисти вчера Горанов посочи, че не е доволен от случващото се в МВР и смята да предприеме законодателна инициатива, за да се смъкнат разходите във ведомството.

"Няма да дам на МВР 21 млн. лева. Полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория труд, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск - трета. Така както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск", каза Горанов.

По повод ведомствата, които не са изпълнили решението за съкращаване на разходите с 10%, Горанов отсече, че ще има санкции. "Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане безнаказано за съответните административни ръководители", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес