Сблъсък на експертизи за малайзийския "Боинг" - руската срещу холандската

Резултатите от разследването на компанията „Алмаз-Антея“ за катастрофата на самолет „Боинг 777“ в Източна Украйна „напълно опровергават“ изводите на международната комисия за типа ракета, която може да е уцелила летателния апарат. Това заяви днес генералният директор на концерна Ян Новиков, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

„Резултатите от експериментите напълно опровергават изводите на холандската комисия за типа ракета и мястото на изстрелването“, заявил е той, като е подчертал, че са направени два експеримента – на 31 юли и след като международните следователи са отказали да приемат резултатите – още един на 7 октомври.

„Стана видно, че ако Боингът е бил ударен от „Бук“, то това би могло да е само ракета 9м38 – тоест по-стара ракета от 9м38м1, която няма поразяващи елементи. Математическото моделиране на концерна бе абсолютно точно“, отбелязал е още Новиков.

Концернът „Алмаз-Антей“ представи пред журналисти фрагменти от корпуса на самолета, обстрелван от зенитно-ракетен комплекс „Бук-М1“ в рамките на експеримент при разследването на катастрофата.

Очакват се и резултатите на холандските разследващи, които трябва да бъдат обявени днес.

Заключенията на международните следователи противоречат на твърденията на Москва, че самолетът е бил ударен от изстреляна от украинските сили ракета, пише холандският вестник Volkskrant, цитиран от Фокус.

Изданието се позовава на трима източници, които „са участвали в завършването на доклада“ относно причините за самолетната катастрофа. Документът трябва да бъде представен официално по-късно днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят