Любо Гребеца от Наглите на съд за две убийства

Любомир Димитров-Гребеца

Любомир Димитров-Гребеца от страховитата банда за отвличания „Наглите” отива на съд за две убийства. Той ще отговаря за това, че е застрелял автокрадците Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата. Труповете им бяха намерени през 2010 г., няколко седмици след разкриването на бандата на Наглите. Тогава друг член от групата - Даниел Димитров-Данчо Релето, посочи на криминалистите къде са двата гроба на жертвите в Плана планина.

Делото срещу Гребеца тръгва на 11 ноември в Софийския градски съд, автор на обвинителния акт е прокурор Бисер Кирилов. Папките влизат за втори път в съда, след като преди година бяха върнати на държавното обвинение за поправки.

В обвинителния акт е записано, че в края на 2008 г. Гребеца, Сапата и Данчо Релето подготвили мнимо отвличане на авера си Лефтеров, чрез което да поискат откуп от близките му. Лефтеров им казал, че инсценировката ще донесе бързи и лесни пари, тъй като вуйчо му Александър Чолаков от Канада бил богат и щял да плати. Така на 8 януари 2009 г. между 16-17 ч Гребеца, Сапата, Данчо Релето и непознат мъж с маска се качили в сив джип „Мерцедес” и отишли пред дома на Лефтеров в столичния кв. „Лозенец”. Слезли от колата, сложили й синя лампа и извикали на Лефтеров да не мърда. Според уговорката той ги чакал пред вратите на дома си. След това го напъхали в багажника.

Возилото спряло на черен път между кв. „Бистрица” и „Симеоново”. Лефтеров се обадил на вуйчо си и казал, че е отвлечен. Предупредил го да не съобщава в полицията, а да чака SMS със сумата за откупа му.

В този момент Гребеца и Сапата се сдърпали с Лефтеров, че не ги уведомил, че пред дома му имало камери. В гнева си Гребеца ударил няколко пъти Лефтеров по главата и взел решение да го ликвидира. Увил му очите с тиксо и го качил в джипа, който отпрашил към село Железница. В мерцедеса били Сапата, Данчо Релето и мистериозният мъж. Пристигнали в местността Елата малко след 20 ч. Гребеца извадил Лефтеров от колата и го завлякъл до изкопана дупка в земята. Блъснал го вътре и го гръмнал два пъти с пистолет „Броунинг” в главата, след това го затрупал с пръст. Месец след смъртта на Лефтеров вуйчо му Александър платил 40 000 евро откуп, но повече никога не видял племенника си.

Иван Пайнавелов-Сапата, който е сочен за мозък на Наглите, станал жертва на спор за пари с Гребеца. Скарали се заради джип „Мерцедес”, който Гребеца взел на лизинг, а Сапата му бил гарант. Возилото обаче било откраднато. Гребеца спрял да плаща вноските, а Сапата не искал да погасява дълга му. Разговорът между двамата в местността Косанин дол на 12 април 2009 г. отприщил гнева на Гребеца. Той извадил „Макаров” и застрелял Сапата в лявото слепоочие. Свидетели на убийството били Данчо Релето и отново непознат мъж с маска. Те натоварили трупа на Сапата в джип, отишли в подножието на Плана планина и заровили трупа съвсем близо до гроба на Кунгфуто.

Топил Вальо Бореца

за разстрелите

Любомир Димитров-Гребеца заяви пред Софийския градски съд през 2010 г., че убиецът на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата е кримигероят Валентин Янев-Бореца. Според показанията му Бореца гръмнал Лефтеров с пистолет със заглушител в главата, а Сапата разстрелял заради спор за автокражби. На 25 май 2010 г. по време на очна ставка между Гребеца и Бореца изненадващо Гребеца казал, че мъжът срещу него не е Вальо Бореца. Година и половина по-късно разследването срещу Бореца било прекратено, а Гребеца бил обвинен за лъжесвидетелстване.

В момента Любомир Димитров излежава 10-годишна присъда в Софийския затвор по делото „Наглите”. През 2014 г. Върховният касационен съд окончателно намали присъдата му благодарение на неговите самопризнания, заради които останалите членове на групата бяха осъдени на общо 64 г. затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право