8 кандидати за фискалния съвет

Осем кандидати са номинирани от парламентарно представените партии за членове на фискалния съвет. По закон съветът трябва да се състои от председател и четирима членове. Те ще следят спазват ли се фискалните правила. При отклонения от бюджетните цели ще предлагат корективни механизми, ще правят препоръки по макроикономическите прогнози на финансовото министерство и проектите за държавен бюджет.

Народните представители от ГЕРБ са номинирали бившия депутат в 41-вото народно събрание Борис Грозданов. Като народен избраник той лансира идея пенсиите да се облагат с подоходен данък след отпадането на тавана за тях. Грозданов е професор по публични финанси. Преподавал е в Бургаския свободен университет и в Стопанската академия в Свищов.

Реформаторският блок е излъчил двама - икономиста Георги Ганев и бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов. Патриотичният фронт е предложил ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов, а ДПС - бившия зам.-министър на икономиката Юнал Тасим. БСП предлага икономиста Димитър Иванов, който от 2007 г. е старши съветник на борда на директорите на голям американски инвестиционен фонд. БДЦ излъчва Дора Андреева, която в момента е в надзорния съвет на пенсионноосигурителното дружество „Алианц България“. „Атака“ предлага Маргарита Николова, бивш депутат в предишното Народно събрание.

Кандидатите ще бъдат изслушани в бюджетна комисия, преди да бъдат предложени за гласуване в пленарната зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси