На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

КЕВР решава в края на октомври за цената на тока

Ще се произнесем съвсем скоро с решение дали ще излезем в края на месец октомври с решение относно промяна в цената на индустриалния ток. Това каза пред журналисти Иван Иванов, председател на КЕВР, предаде Фокус.

„КЕВР работи непрекъснато и експертите правят съответните изчисления“, добави Иванов. „Относно това дали имат нерегламентирана държавна помощ по отношение на двете централи, ние очакваме окончателното решение на ЕК, която съгласно договорът за функциониране на ЕС, е единственият орган на територията на ЕС, който се произнася по този въпрос“, заяви той.

На въпрос дали е обсъждана опция да се въведе като обезпечителна мярка задържане на плащанията, които са над пазарната цена на електроенергията към американските централи, Иванов посочи, че такава опция не е обсъждана в КЕВР.

„Ние се придържаме изцяло към законовите разпоредби, които в момента са заложени в Закона за енергетиката“, добави той. По думите на Иванов, бизнес планът на „Брикел“ ЕАД, който беше обсъден на изминалото заседание, предвижда устойчиво развитие на дружеството на базата на инвестиционна програма и на базата на изчисления, които те са направили за производство изкупуване както на топлинната енергия, така и на високо ефективната електрическа енергия.

„За разлика от почти всички други топлофикационни дружества „Брикел“ ЕАД дава спадащ ход на цените на високо ефективната електроенергия. Почти всички други дружества за мен в известна степен не напълно обосновано посочват повишаване на тези цени“, обясни той. Според него този спад се дължи на редица причини – на конюнктурата, която се задава в момента от спадащата цена на суровия петрол, а от там и на природния газ и по този начин това влияе върху общо цените на топлинната енергия и на високо ефективната електрическа енергия, която използва същия енергоносител.

„Също така и на това, че въглищата не показват абсолютно никакво повишаване на цената“, допълни той. На въпрос за промени в правилата за търговия с ток, той заяви, че те са във финална фаза. „КЕВР винаги изпълнява коректно своите поети ангажименти“, добави Иванов. Относно дали според него има фактори за промяна на таксата задължение към обществото“ за индустрията, Иванов отговори „В целия период, в който тази такса е валидна, когато настъпят промени с допълнително разкрити резерви, КЕВР реагира незабавно в следващото си решение. Това направихме на 1 август, това ще направим и в бъдеще“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.