Борисов: Руснаците да слушат по-внимателно какво съм казал

„Имах упрек към тях. Трябва да му благодаря, че той коментира това, което казвам. Не го прави често, но аз много ценя неговото мнение, защото той действително е един много добър дипломат. Той навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония нали, но се оказа неправ. Така че не винаги е прав”. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на визитата си в Турция, предаде БГНЕС.

Той коментира изказването на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Борисов трябва да се срамува пред избирателите си заради твърденията, че е спрял съвместните с Русия енергийни проекти в интерес на САЩ. “Само искам да кажа, че аз дадох пример с моето изказване пред американската камара за 20-годишнината й, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, които аз многократно съм казвал. И самият проект „Белене” беше заченат по такъв корупционен начин.

Никой не го е отрекъл до ден-днешен – похарчиха милиарди пари още от 2006 година и не се построи“, продължи още Борисов. “Така че аз също бих се обърнал към тях, не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал”, добави премиерът.

Той отбеляза, че в България неговото изказване се тълкува като нахокване на американците, а в Русия – по друг начин. “Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва както иска. Аз съм бил честен към избирателите. Те са ме избирали затова, че независимо дали към американци или руснаци, когато има нещо нередно, аз го казвам”, каза още Бойко Борисов. Дали е поел някакви ангажименти към Турция за справяне с бежанската криза: Той коментира и ситуацията с бежанската криза.

На въпрос дали е поел някакви ангажименти към Турция за нейното овладяване, премиерът отговори: „Ние действително полагаме огромни усилия решенията, които взема Брюксел, Европейският съвет и Европейската комисия максимум да подпомогнат на Турция и да стоят бежанците тук или в зоната за сигурност. Защото всяко идване на бежанци в европейските държави създава големи напрежения. Ние сега имаме по 6 – по 10 имигранти, които идват всеки ден, а ако са по 6 хиляди – по 10 хиляди, какво ще правим? Ние дойдохме, за да благодарим на Турция, че ги задържат”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят