Да отслабнеш 58 кг с водна аеробика

Треньорът Мария Шпицер разрива полезното въздействие на водната аеробика

Спортът съчетава фитнес, пилатес, бойни изкуства, джогинг, плуване и каланетика

Заради напрегнатото всекидневие, многото работа и ангажименти 38-годишната счетоводителка Мира Москова от София напълнява до 128 кг. Толкова е през април м.г.

Година и половина по-късно, днес, през октомври тя е... 70 кг. „Защото се отдаде на упорити тренировки по водна аеробика“, каза пред „Труд“ Мария Шпицер, създател и собственик на едноименния клуб по водна аеробика. Екипът му провежда занимания в няколко столични басейна.
„Най-хубавото при този спорт е, че е подходящ за всеки над 6-годишна възраст, без значение от ръста, пола или професията. Леснодостъпен е, не изисква специална и скъпа екипировка, а единствено - бански, джапанки и плувна шапка“, каза Мария.
Водната аеробика се изпълнява в басейн с дълбочина над 1 м (може да се играе както със стъпване на дъното, така и в дълбок басейн). Представлява комплекс от упражнения, които са подходящи за всяка възраст и са съобразени с индивидуалното спортно ниво. Съчетава фитнес, пилатес, бойни изкуства, джогинг, плуване и каланетика. “Тренировката ни е 60 минути и включва загрявка, същинска аеробна част, в която се редуват периоди на повишение и понижение на пулса (т. нар. интервално кардио) и стречинг (разтягане за отпускане на мускулатурата). Със специални уреди се натоварват всички мускулни групи, а вероятността за получаване на травма е сведена до нула”, разказа Мария.
За съжаление около 80% от българите не могат да плуват (в Германия е точно обратното - там 80% от населението плува). Затова при спортистката масово пристигат жени, които не могат да се задържат във водата. Появяват се и мъже, но най-вече след операция или когато им е силно належащо да отслабнат. „На първо място с тренировките целим здраве, а след това идва ред на красотата“, обясни Шпицер. Други положителни въздействия от водната аеробика са отстраняването на целулита (много индивидуално е за колко време, затова не може да се посочи точен период), тя е антистрес терапия, помага при разширени вени, гръбначни изкривявания и други костни проблеми.
„Посещават ни много бъдещи майки по време на бременността си, защото напълняват по-малко, мускулите им стават по-здрави и по-стегнати, а после - след раждането, по-лесно свалят излишните килограми. Не само това, но и ако раждането се извършва по нормален път, то минава по-лесно и безболезнено, а ако е с цезарово сечение - възстановяването протича по-бързо. Тези предимства на водната гимнастика са неоспорими“, обясни енергичната Мария.
Често дамите я питат за колко време ще се спасят от излишните килограми. „Ако сте на 60 години, трудно ще се върнете към теглото си, когато сте били на 18. Но лесно може да се поддържа здраво тяло и с добра стойка, която е изключително важна. Защото много проблеми идват от гръбначния стълб“, изброи Шпицер. В клуба й може да се види 40-годишна жена, която изглежда по-добре от 20-годишната си дъщеря, просто защото редовно тренира водна аеробика. „Противно на очакванията, че спортът е за жени в по-напреднала възраст, заниманията ни не са никак леки и лесни. Затова ни посещават и професионални спортисти“, заяви Мария. Нейната дъщеря, която е световна шампионка по катерене, също не пропуска тренировките в басейна и поне веднъж седмично ги отмята.
Водната аеробика е изключително препоръчителна за децата, чийто гръбначен стълб е изкривен от тежките раници. Със специална програма от упражнения (използват се тежести и уреди, които изтеглят ръцете назад) мускулите закрепват и по-добре започват да „държат“ гръбначния стълб. „Т.е. на всеки се отделя индивидуално внимание и се извършват точно определени занимания в басейна с помощта на уреди, задържащи тялото на повърхността“, обясни Мария. Разбира се, спортът трябва да се комбинира с добър хранителен режим.
Как обаче ще стартират тренировките например жена, която години наред не се е затичвала дори за трамвая? „В първите шест месеца заниманията трябва да са 3-4 пъти седмично. Поддържането на резултата след това трябва да е 2 пъти седмично, но моето лично мнение е, че трябва да се спортува 5 пъти седмично“, отсече Мария Шпицер. В нейните часове тя залага на водна аеробика, но има и водна каланетика, водна зумба и воден фитнес.

Предимства на приятното занимание

Водната аеробика не натоварва ставите. 80% от теглото на човека се поема от водата.
Въздейства положително на сърцето и увеличава притока на кислород към мускулите.
Съпротивлението на водата тонизира мускулите и те са в състояние да извършват по-голяма “работа”.
Извайва фигурата.
Подходяща е за хора с травми, болки в кръста, дископатии, дискови хернии, слаба мускулатура, застоял начин на живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве