Сирачета са затваряни при средновековни условия в затвор на остров Кос

Агенцията на ООН за бежанците бе принудена да се намеси в защита на десетки „сирачета“, хвърлени в нехигиенични полицейски килии на гръцкия остров Кос, след като нейните призиви останаха без отговор, съобщава британският вестник "Индипендънт".

Деца на възраст около 11 години, които пристигат с лодка от Турция без родителите си или други възрастни роднини, са държани по няколко седмици в килии, пълни с фекалии, в съседство с възрастните престъпници, докато гръцките власти решат къде да ги настанят.

Гръцките чиновници твърдят, че са длъжни да държат децата затворени за тяхната собствена сигурност, защото са непълнолетни.

Но доброволците от неправителствените организации, които посещават затворниците в централното управление на о-в Кос всеки ден, заявяват, че са шокирани от „средновековните“ условия там.

Децата получават само по едно ядене дневно в допълнение към свежите плодове и водата, която им доставят благотворителните и хуманитарните организации, като поне в един от случаите деца под полицейска опека са оставени без храна два дни. На тях не им се позволява да излизат навън и са държани с белезници ако се налага да бъдат преместени на друго място, свидетелстват няколко очевидци.

Агенцията на ООН се е намесила и е постигнала споразумение с прокуратурата на Кос. Децата в бъдеще ще бъдат поставяни под опеката на неправителствена организация, която се финансира от ООН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят