Кирил Домусчиев: Имаме узаконен грабеж в договорите с американските ТЕЦ-ове

Чиновниците от КЕВР се скриха зад какви ли не закони и обясненията им показаха ,че няма да има промени. Това каза Кирил Домусчиев в студиото на Нова телевизия по повод .

„Имаме узаконен грабеж в договорите с американските ТЕЦ-ове, подписан от правителството на Иван Костов и Иван Иванов тогава е бил до своя лидер”, каза председателят на КРИБ.

Според него, благодарение на Томислав Дончев, работодателите срещат разбиране от правителството и се надяват предложените от тях законодателни промени да се случат. "Проблемът не е само в председателя на КЕВР, там има и 9 комисари, които стоят и наблюдават, без да вършат нищо, но това е практика, сложила се през годините”, допълни Домусчиев.

Бизнесменът смята, че почти 2/3 от високата цена на тока се дължи от договорените нереални и високи цени на изкупуване на електроенергията от американските ТЕЦ-ове в „Марица-Изток”.

„Очакваме становище на Европейската комисия по тези договори, надяваме се да се стигне до разтрогването им”, допълни Домусчиев.

Той съобщи, че има писма от двете американски централи за напускане на КРИБ след като браншовата организация е започнала кампания срещу условията в техните договори с държавата. "Няма да допуснем медиите на Иво Прокопиев да експлоатират КРИБ, те първи ни атакуваха, когато поискахме премахването на една несправедливост", уточни Домусчиев.

Бизнесменът бе категоричен, че не е нито политик, нито медиен бос и затова няма допирни точки нито с Иво Прокопиев и Делян Пеевски и единственото ,което го интересува е свързано с добрите бизнес условия в страната.

"Сивият сектор в България е голям, около 30%, ако искаме повече пари в хазната, трябва да свием сивата икономика", посочи Домусчиев. Той посочи като пример установеното от проверките на НАП в автосервизите, където не се издават фактури на клиентите и хазната се ощетява със стотици хиляди левове.

Председателят на КРИБ съобщи, че се надява да не бъде преизбран на този пост след една година, когато изтича мандата му и като цяло да намали обществените си ангажименти, за да му остава повече време за семейството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес