Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

След публикация на „Труд“: От МОН потвърдиха – обсъждат старите проекти за орязания Ботев и Вазов

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева обяви: Олекотени програми и повече упражнения по литература

Олекотена учебна програма с много възможности за упражнения и достатъчно време за творчество – това е формулата, по която работят в образователното министерство за новите учебни планове по литература и държавния стандарт (какво трябва да знае ученикът в края на образователния етап – б.р.) за този предмет. Това каза  зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред „Труд“ и подчерта, че учебната програма и философията на стандарта ще развиват функционалната грамотност на учениците. Заради този проблем българските деца са с лошите резултати на международната класация PISA.

„Всички се интересуват дали работим по старите учебни планове. Да, работим по тях. Не можем да ги зачеркнем, обсъждат се от работните групи, но се коментират и нови идеи“, каза Кастрева.

Поводът е информацията на „Труд“, че работна група в министерството коментира орязването на произведения на Христо Ботев и Иван Вазов, както предвиждаше планът от 2013 г, който още тогава предизвика голям обществен скандал. Тогава стана ясно, че са взети и 912 000 лева от европейските програми за разработване на новите учебни планове. Сред предложенията е отпадането от задължителните часове на „Хамлет“ на Шекспир и изучаването само на главата „Бай Ганьо в банята“ от Алеко Константинов. „Нищо не започва от нас, не можем да пренебрегнем правеното до момента. Но и днес (вчера – б.р.) част от работната група се събра да коментира различни идеи – стари и нови“, каза Кастрева. На 23 октомври ще има обществено обсъждане на стандарта, а в същия ден или няколко дни по-късно работната група ще обяви и промените в програмата. Според новия закон за училищата от догодина трябва да влязат промените и новите учебници за 5-и и 12-и клас. 

На въпрос на „Труд“ кои са произведенията на знаковите български класици, които задължително трябва да останат в учебната програма според МОН, зам.-министър Ваня Кастрева отговори: „Не бих искала да коментирам. Но бих искала да се говори за добавени автори, а не за махнати произведения“. В работната група участвали много хора с различни позиции и професионални специалности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.