Туристическият бранш отчете: Летният сезон е най-слаб от 8 години

Лятото на 2015 г. е най-слабият сезон за туризма в България от осем години насам, отчете Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти. “Делът на туристите от ЕС към днешна дата се е понижил до 50%. За сравнение, през 2007 г. бе 75%. Само този август спадът е 10%”, посочи председателят на асоциацията Байко Байков.

Отливът на румънци е 65%, а на гърците - още по-голям. Спадът на руските туристи е 34,7%, на украинските - 20%. Сериозен ръст има обаче на туристите от Турция - с 40%, отбеляза Калин Драганов от асоциацията.

Той го обясни с факта, че визите за турски туристи вече се издават в изнесен център, което улеснява процеса. Приходите от туризъм у нас не са повече от 1 млрд. евро годишно, подчертаха още експертите. Официалните данни са за 3 млрд. евро, но те включвали и парите на емигрантите.

Асоциацията за втора поредна година събира туроператори от цял свят, за да популяризира родния туристически продукт. На 25 ноември ще се проведе вторият годишен B2B форум Go2Balkans 2015, на който ще се срещнат представители на туристическия бизнес от Балканите.

Вече са регистрирани над 60 изложители и участници от десет националности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес