Доктори отказват лечение на болни

Пациенти: Идеята за затвор на болни е от Средновековието

Анита: Не ми помогнаха, защото съм с хепатит!

Лекари отказват да помагат на пациенти с хепатит и СПИН, а това е погазване на конституцията и на Хипократовата клетва, разказаха пред „Труд“ потърпевши.

„От януари 2010 г. знам, че съм с хепатит С и винаги съм предупреждавала лекарите за статуса си. Но два пъти получих отказ за помощ - за гинекологичен преглед от столичен АГ специалист и пак в София от стоматолог, независимо че зъбът силно ме болеше...“, каза Анита Марковска (41 г.).

„30-годишен пациент осъди столична частна болница, от която бе изхвърлен като куче, защото поискал да му поставят ваксина срещу хепатит В, а той е с С. Но лекарите му казали да се маха, защото щял да ги зарази. Имаме още много такива случаи“, допълни Силвана Лесидренска, председател на сдружението „Хепактив“. Тя и цялата пациентска общност вчера се противопоставиха на идеята на лекарския съюз болни да отиват в затвора, ако не съобщят при постъпване в болница, че са вирусоносители, а знаят. „Това е практика, характерна за Средновековието и Инквизицията! Тя няма нищо общо с позицията на СЗО и с европейското законодателство, което е твърдо против дискриминацията на пациенти“, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО). Той добави, че никой не си избира от какво заболяване да се разболее и никой няма право да дискриминира болен българин, носител на вирус. "Пациентите имат право на тайна и никой няма право да я издава, особено публично - както стана с болен от ИСУЛ!“, каза още Хасърджиев. Той и колегите му апелират, докато държавата не гарантира сигурността на българите с хепатит и СПИН, те да не издават тайната си, защото иначе няма да получат помощ.

От НПО призоваха още всеки болен, на когото е отказано лечение, лично да сезира ЕК. А комисията отсъжда огромни обезщетения при подобни случаи на дискриминация.

„Не сме получавали предложения за криминализиране и те не са обсъждани“, казаха за „Труд“ от МЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве