Разнобой в бизнеса заради енергетиката

Най-големите бизнес организации у нас са с противоположни мнения за мерките, които самите те предложиха за оздравяване на енергетиката. Това стана ясно от интервю пред Нова тв на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

В четвъртък той обяви, че лично е против предложението за одържавяването на двете американски централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“, включено в т.нар. Пътна карта за енергетиката.

Заради това предложение двете американски дружества подадоха заявление за излизането от КРИБ. Други енергийни фирми също обмисляли оттегляне.

Пътната карта беше оповестена преди седмица от Българската стопанска камара (БСК), но бе подкрепена от КРИБ, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че мярката, която той лично не одобрява, е била предложена от БСК.

От БСК пък опонираха, че не са били разбрани правилно.
Междувременно вчера „AES Марица изток 1“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“, заедно с асоциация „Хидроенергия“, Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация и електроразпределителните дружества "ЕВН България" и "ЧЕЗ България" проведоха среща с председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР Иван Иванов.

Дружествата са изразили своето недоволство от представената Пътна карта. Според участниците в срещата те дори обмисляли да създадат собствена работодателска организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес