Виж Калифорния и... затаи дъх

- Ако слънчевият щат се отдели от останалите, ще е осмата икономика в света

- Впечатлени туристи в Ориндж каунти: „Значи заради това емигрират?!“

- Залезът в Санта Моника се помни до живот

Калифорния. Тя е толкова богата, че ако се отдели от САЩ, ще бъде осмата икономика в света. И то аха да задмине Бразилия, поставена на седма позиция.
Заради несравнимото обаяние на Тихия океан, красивата природа, закачливите и типични за щата палми, омагьосващите като на филм изгреви и залези, многото възможности за слънчев, щастлив живот и кариера Калифорния е най-многолюдният американски щат. В него живеят близо 40 милиона души, което точно колкото половин Германия. И как няма да е така, като тя те кара да замлъкнеш, още щом я зърнеш от илюминатора на самолета. Гледката е зашеметяваща - Калифорнийската долина, подредена и потънала в зеленина, а до нея - планината Сиера Невада.
В Калифорния тялото и здравето са на особена почит. Нали целогодишно е топло, фигурата е постоянно на показ и трябва да е изваяна. Затова през ъгъл-два са поставени билбордове с модели със завидни тела и здравословни храни. Не само това, ами преди 4 дни щатът първи в Америка забрани употребата на антибиотици при отглеждането на животни. А с консумацията на месото им медикаментите попадат и в човешкия организъм. Така Калифорния стана първият щат, чиито закони са по-рестриктивни от федералните.
Сърцето на Калифорния е Лос Анджелис - вторият по население град в Америка след Ню Йорк. Градският конгломерат наброява 18 милиона души, като тук е филмовата столица на света - Холивуд, красивите квартали Венис, Лонг бийч, Пасадина, Бевърли хилс, но и лъскавият и богат район - Ориндж каунти. Бъдете сигурни - всяка крачка от него си заслужава да бъде видяна. Градовете с над 100 000 души в тази област са например Ървайн, Гардън гроув, Лагуна бийч, а тези, които са обитавани от над 50 000 души, са Сан Клементе, Фаунтън вали и Нюпорт бийч.
Нюпорт бийч е красиво място, с чисти и гладки като масло улици (всъщност такива са в целия щат и изумяват българите), с кокетни хотели, скрити в растителност, с бизнес сгради, пред които дори в работен ден само тук-там се виждат хора, а зданията наистина са пълни със служители. Тук са офисите на големи анализаторски и финансови компании. Центърът пък е невероятно изграден с лъскави магазини и заведения, пред които са паркирани червени ферарита, бели ламборджинита или електрически беемвета, приличащи на машини от бъдещето. А нощно време пред заведенията, докато паркират, можете да видите куп звезди от тв сериали, излъчвани по цял свят.
В крайните райони на Нюпорт бийч, разположени в леко хълмиста зона, са застроени красиви жилищни комплекси от по 10-12 къщи, разбира се, отделени от останалия свят с индивидуален вход. Наемът за средноголям апартамент в такава къща е 2000 долара, като в двора има и басейн. А заради местоположението си - на по-голяма височина, от терасите се вижда Тихият океан.
На 20 минути с кола от Нюпорт бийч се намира друго кокетно място покрай самия бряг на Пасифика - „Корона дел мар“. Наистина кралско място! Тук няма къщи под 3-4 млн. долара и коя от коя е по-красива. Само годишната поддръжка на потъналите им дворове в невероятна зеленина и с всевъзможни растения и дървета струва хиляди долари. Това може да види абсолютно всеки, дошъл на Ocean Boulevard, пресичан от улиците с имена на цветя - „Ирис“, „Жасмин“, „Магнолия“, „Коледна звезда“ и „Орхидея“.
Движейки се по булевард „Океан“, достигате плажа - с гигантски широка пясъчна ивица, напълно безплатна и несъсипана от капанчетата и заведенията на концесионери. И за щастие нищо подобно, типично за българската морска действителност, няма да откриете. А най-хубавото е, че къщите, които са построени, са не повече от триетажни. „Виж какъв рай е! Значи заради това емигрират тук!“, чуват се възклицания на минаващи туристи от цял свят.
Част от конгломерата Лос Анджелис е Санта Моника. В близо 90-хилядния град е роден носителят на „Оскар“ и бивш съпруг на Мадона - актьорът Шон Пен. Повярвайте, тук залезът е незабравим. Досущ като щампите с палми, които в началото на прехода у нас се появяваха върху вносни фланелки с надпис „Санта Моника“.
Крайбрежната алея на града е, меко казано, незабравима. А снимките, които туристите си правят на романтично поставените пейки под кичести палми, се помнят за цял живот. И най-важното - залезът е уникален, почти нереален и продължителен. Докато накрая на хоризонта остане жълто-оранжево зарево, а над него - мрак и силуети на палми.
Отделете време да видите и Санта Барбара (на 130 км от Лос Анджелис), до която се намира имението „Невърленд“ на починалия поп идол Майкъл Джексън. И тук всеки ъгъл е за снимка - красиво, романтично и прекрасно място. Много спокойно, на брега на Тихия океан и с влак минаващ през него. Санта Барбара е идеална за почивка, като дните ви ще минават с гледка на красиви кораби и яхти на хоризонта.
Няма да е силно, ако кажем, че Калифорнийската Ривиера е едно от най-невероятните места на земята. Защото, докато европейските „перли“ Монте Карло, Ница и Кан сякаш задушават с прекалено застроените площи, тук витае усещане за свобода и шир. Също като Тихия океан. Толкова различен от Атлантическия.

София - Калифорния - София

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм