32,8 млрд. лева приходи в бюджет 2016

32,766 млрд. лв. са приходите, планирани в бюджета за 2016 г., а разходната част ще достигне 34,586 млрд. лв. Такъв план за следващата година е бил представен от финансовия министър Владислав Горанов на среща с народни представители от управляващото мнозинство, разказа пред „Труд“ зам.-председателят на бюджетната комисия и депутат от Реформаторския блок Димитър Танев.

За сравнение планираните за тази година приходи са 30,348 млрд. лв., а разходите - 32,837 млрд. лв. Засега обаче приходите изпреварват плана и се очертава тенденцията да се запази до края на годината и той да бъде преизпълнен.

Представеният от министъра проект за 2016 г. означава, че дефицитът в номинално изражение ще бъде 1,820 млрд. лв. Министър Горанов вече обяви, че превишението на приходите над разходите няма да надвишава 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). А очакванията за ръста на икономиката през следващата година са доста оптимистични. Според макроикономическата прогноза на финансовото министерство БВП ще нарасне с 2,3%.

Според Димитър Танев приходите за 2016 г. ще бъдат сериозно завишени, като такова увеличение е реалистично заради очакванията за доброто развитие на икономиката и повишението на някои акцизни ставки. От началото на 2016 г. се предвижда да се повиши акцизът за цигарите и за някои горива за бита.

Наскоро обаче стана ясно, че плановете за увеличаване на акцизите на финансовото министерство вероятно ще претърпят сериозни промени при гласуването на данъчните закони в парламента. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова вече обяви, че ставката на пропан-бутана за бита трябва да остане нулева.

Планира се още дългът догодина да бъде 29,1% от БВП, при 29,7 на сто за 2015 г. Очаква се още инфлацията да се ускори до 0,8%, а безработицата да се свие до 9,2 на сто.

Коментари

Задължително поле