Коледните добавки - заложник на рисковите европроекти

Коледните добавки за пенсионерите се оказаха заложник на рисковите европроекти. Това стана ясно от изказване на социалния министър Ивайло Калфин. В правителството има нагласа да се отпуснат добавки, но има несигурен момент. Той е свързан с евентуалните разходи от държавния бюджет за приключване на проекти, по които България може да загуби средства от ЕС заради това, че не са изпълнени до крайния срок 31 декември, обясни Калфин.

След като стане ясно дали те ще трябва да се довършват с бюджетни пари и колко ще са те, ще стане ясен и ресурсът, който може да се задели за коледни добавки. Първият вариант е по 40 или 50 лв. да вземат хората с пенсии до 300 лв., които са малко под 1,2 млн. лв. В този случай ще трябват около 52 млн. лв., каза Калфин. Другият вариант е добавки да вземат пенсионерите с доход до 286 лв. Тогава добавки ще вземат с 50 000-60 000 души по-малко.

Калфин добави, че ще повиши административно минималните осигурителни доходи със 7,5% в браншовете, в които синдикати и работодатели не са договорили размера им. Изключение ще е тютюнопроизводството, където имало спад на печалбите и заплатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес