Учени: До 5 години месото, отгледано в лаборатория, стъпва на пазара

Нидерландският екип, който отгледа първото кюфте за бургер в лаборатория се надява да започне да продава продукта си след пет години, пише BBC News. Изследователите са основали компания, чиято цел е да направи месото по-вкусно и по-евтино. Екипът създаде прототип, който струва 215 хиляди британски лири. Той бе сготвен и изяден в Лондон преди две години.

Ръководителят на компанията Петер Верстрате разкрива плановете си пред ВВС преди симпозиум, посветен на разработването на технологията. “Чувствам се изключително развълнуван от перспективата този продукт да се продава. Уверен съм, че когато бъде предложен като алтернатива на месото, все по-голям брой хора ще го купуват по етични причини.”

Изкуствено отгледаният бургер е създаден от проф. Марк Пост в лабораторията му в Маастрихтския университет в Нидерландия. “Сигурен съм, че ще стъпим на пазара след пет години”, казва той, цитиран от "Фокус". По думите му като начало синтетичното месо ще се предлага като ексклузивен продукт, който се поръчва, а ще се появи по рафтовете на магазините, когато търсенето се увеличи и цените паднат.

Бургерът е направен от стволови клетки. Повечето изследователи, работещи в тази област се опитват да отгледат човешка тъкан за трансплантация. Проф. Прост обаче е отгледал мускул и мастна тъкан за бургера си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят