Неандерталците блокирали 350 века пътя ни към Европа

Мигрантската вълна от Хомо сапиенс заляла първо Азия

Масовата мигрантска вълна на човешките предшественици Хомо сапиенс от Африка десетки хиляди години избягвала пътя към Европа и вместо това се “изливала” в Азия. Най-вероятната причина за това е, че континентът ни вече е бил владение на неандерталците.

Това е заключението на международен екип антрополози, публикувано в сп. “Нейчър”, след обстоен анализ на 47 праисторически зъба, открити в пещерата Фуян в южната китайска провинция Хунан. Те били “погребани” под сталагмити, чиято възраст е определена на поне 80 000 години.

“Предшествениците ни са пристигнали в Европа през Леванта (плодородните земи на източното средиземноморско крайбрежие - б.р.) най-рано преди 45 000, значи нещо ги е държало извън континента ни поне 350 века”, коментира Мария Мартинон-Торес от лондонския Юнивърсити колидж. Според нея това нещо всъщност са били най-близките ни еволюционни братовчеди.

Неандерталците били пуснали корени в Европа стотици хиляди години преди това. Те били изкусни ловци и земеделци и най-важното - по-добре адаптирани към студа. В тази епоха те преживели няколко ледени климатични вълни. С течение на хилядолетията обаче това ги изтощило генетически и постепенно изчезнали, отстъпвайки място на Хомо сапиенс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука