Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

Взеха проба за коронавирус на ученик от Хасково след завръщане от лагер

Засякоха мъртво пиян шофьор без книжка

Паника във Видин заради коронавируса, искат спешно заседание на общинския съвет

България и Гърция засилват сътрудничеството в транспорта, туризма и инвестициите

Започнаха текущи ремонти на основни булеварди в София

Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Варна с нов районен прокурор

Апаши съсипаха овощна градина, накълцаха дръвчетата

Борисов: Урсула фон дер Лайен ми изпрати СМС да поздрави България за макроикономическата стабилност

ЕС призова за координиран отговор на епидемията от коронавирус

Гешев: Прокуратурата ще извърши пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир

700 плувци в Бургас за турнир

Караянчева: Имаме интерес за съвместен туристически продукт с Кипър

Задържаха двама тийнейджъри в Русия, планирали атентат в училище

Собственик на фирма за самолетни билети мами хора с хиляди левове

Собственик на фирма за самолетни билети мами хора с хиляди левове. Потърпевши пускат жалби в полицията и прокуратурата, но до момента без резултат. А въпросният човек продължава да мами клиенти, показва разследване на Нова телевизия.

„Бяхме решили с родителите на жена ми да направим пътуване. Хората си дадоха последните спестявания и ние поръчахме билетите”, обясни Илиян Вачков.

Закупилите си билети, когато отиват на летището, разбират, че всъщност нямаш билет, защото той отдавна е анулиран.

Изгорял си с хиляди левове, а плановете за почивка или бизнес остават в миналото.

Как се случва всичко това?

„Купих два самолетни билета до различни дестинации. С целия багаж, с координация с други хора, трябваше да присъствам на много важна среща”, оплака се Диляна Икономова.

Тя планира пътуването си до Южна Африка три месеца, преди да замине. На фиксираната дата отива на Летище София и разбира, че е измамена.

„Измами ме Георги Богданов. Те се представят, че издават самолетните билети, изпращат електронните билети по пощата, след което ги канселират”, добавя Диляна Икономова.

„Схемата е класическа и работи от много години и това обикновено са едни и същи хора, които си сменят имената на фирмите. Когато един недобросъвестен такъв колега е анулирал издадения билет, ако го анулира в същия ден, той няма да плати и няма да загуби нищо. Ако го анулира в следващите дни, ще заплати глоба, но разликата от сумата пак ще остане в него. И хората обикновено не го проверяват това нещо. Когато тръгнеш да се чекираш, разбираш, че нямаш билет”, обяснява Даниела Колева, собственик на туристическа агенция, която е в бранша от 20 години.

Кой взима парите за билетите? Георги Богданов е собственик и управител на туристическа агенция „Ефект Травел”. Потърпевшите сочат него като виновник на провалените им екскурзии.

Илиян Вачков също е дал пари, но така и не е заминал за Маями.

„Билетите са за САЩ. Щяхме да ходим до Маями. Ние поръчахме билетите от въпросния Георги Богданов. Купихме шест билета, прати ни ги на електронен мейл и си тръгна. Преди две седмици решихме да проверим какво става. От „Ер Франс” директно ми казаха, че още с издаването билетът е бил анулиран и билети нямаме”, обяснява Илиян Вачков.

С няколко хиляди лева гори и друга жена. Самоличността ѝ е скрита, защото близките ѝ не знаят за загубите.

„Когато моя близка се свърза с мен да ѝ подсигуря самолетен билет за снаха ѝ от Америка до България и обратно, аз се свързах с господина, обясних му параметрите на пътуването, той направи резервация и ми съобщи, че до три дни трябва да се заплати. Става въпрос за 1750 лева. Той ми изпрати самолетния билет с валиден номер”, обяснява потърпевшата.

Този билет веднага е анулиран същия ден. Само че тази жена няма как да знае това тогава и с пълно доверие резервира още два билета за друга дестинация.

А Георги Богданов, срещу когото има над 20 жалби в полицията, не вдига телефона си на хората, които е измамил. Неоткриваем е и за органите на реда.

Екип на Нова телевизия се свързва с него по телефона и успява да си уговори билети.

Прави мейл и пуска имената. Дестинацията е ясна, а датите гарантират скъпоструващи билети. Отиват на предварително уговорената среща с него в офиса на измамения Илиян. Георги е готов да подпише споразумение, че ще върне парите.

Георги и Илиян подпечатват споразумението пред нотариус. И когато договорът вече е факт, изненадваме сочения за измамник с явна камера.

Всъщност Георги има неуточнени отношения не с една фирма, а с много. Защото неговата компания няма лиценз за издаване на билети. Това става чрез други фирми, с които той сключва договори. И съответно не изпълнява. Хората с пълно право могат да търсят парите си от фирмата, издала билета, а не само от този, който прави резервациите. Всички представители на засегнати фирми по веригата отказват коментар и молят за дискретност заради уронване на авторитета им.

„Най-неприятното е, че няма как да си вземеш парите, защото или изчезва фирмата, или я прехвърлят на някого, който няма средства, или правят нова фирма и започват отново пак по същата схема”, обяснява Даниела Колева.

От Министерството на туризма препращат към Комисията за защита на потребителите. Те се ангажират с мнение след излъчване на репортажа на Нова телевизия. В същото време полицията продължава да разпитва свидетели, а Георги Богданов ще трябва да даде обяснение пред разследващите в понеделник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.