Засилен контрол върху уреди за измерване

Въвежда се метрологичен контрол за средства за измерване на обема на чистия етилов алкохол, смесен с вода, както и на тези, измерващи природен газ или пара. Това предвижда проект на Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол, публикуван за обществено обсъждане. Котролът върху тези средства се осъществява от Агенцията за метрологичен и технически надзор, а методиката на контрола се определя от Института по метрология.

Нововъведенията се отнасят за добивните предприятия и тежката индустрия, както и големите промишлени потребители. Така на по-засилен контрол ще подлежат топлофикационните дружества, циментовите и стъкларските заводи и големите предприятия от химическата промишленост.

Делът на разходомерите за измерване на количествата природен газ или пара само в тежката индустрия е 70-80% от всички използвани разходомери. Промените предвиждат още разходомерите за мръсна студена вода отново да подлежат на метрологичен контрол. Преди години отменена вече европейска директива прекрати контрола на тези измерватели. Проектът предлага още отпадането на метрологичния контрол за диоптрометри, клинични термометри, средства за измерване на хектолитрова маса, ареометри за алкохол и за обемни разходомери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес