Япония ще отмени митата за 95% от внасяните в страната стоки

Япония ще бъде принудена да отмени митническите такси за 95% от внасяните стоки съгласно подписания в началото на октомври рамково споразумение между 12 държави за Транстихоокеанско партньорство (ТТП). Това обяви във вторник правителството на страната, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

От 9018 наименования на промишлени и селскостопански стоки подлежащи на митнически такси, 8575 от тях ще бъдат премахнати. Това значително превишава всички сключени до сега от Япония споразумение за свободна търговия с други страни, включително за най-болезнения за японските производители отрасъл – селското стопанство. Независимо от всички обещания на правителството да защити японските фермери, ще бъдат отменени митническите такси за 1885 стоки, което е 81% от общия им брой. При промишлените стоки ще бъдат отменени митата за всичките 6642 позиции.

На пресконференция във вторник, генералният секретар на правителството Йосихида Суга призна, че споразумението „буди безпокойство от гледна точка влиянието над селското стопанство“, но обещава да „бъдат приети всички нужни мерки“ за защитата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят