Винпроми сезират ЕК за орязани субсидии

Преработватели плашат с протести. Браншът ще атакува в съда наредба на агроведомството за еврофинансиране

Винопроизводители ще сезират Брюксел заради невъзможността да усвояват евросубсидии за модернизиране на избите до 2020 г. Причината е, че в наредба на земеделското министерство секторът е определен за неприоритетен и няма да ползва бонус точки при одобрение на проектите, каквито ще се полагат за преработватели на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Винпромите ще атакуват наредбата в съда, а в краен случай ще излязат и на протест, заяви вчера Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара.

”Обидно е. Станахме свидетели на смешни спорове дали гроздето е плод или не е. От министерството на земеделието дори посочиха, че десертното грозде е плод, а виненото не било. Недопустимо е някой чиновник в някаква канцелария да решава съдбата на цял бранш”, каза Радев.

„Категорично проекти за модернизация на винзаводи по мярка 4.2 на новата Програма за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Целият ресурс по мярката е 270 млн. евро до 2020 г. Толкова много средства не могат да бъдат изразходвани само от производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, така че със сигурност ще останат средства за винопроизводство”, коментира аграрният зам.-министър Васил Грудев.

Той обаче бе категоричен, че винопроизводството няма да стане приоритетен сектор. ”Ако го направим, целият ресурс ще бъде усвоен от винопроизводители”, посочи той.

ЛЕТВА

Европари само при 50% преработка на BG суровина

Българските предприятия ще могат да се модернизират и да закупят нови машини само ако 50% от суровината, която преработват, е закупена от регистрирани български земеделски производители, съобщи аграрният зам.-министър Васил Грудев по повод обвиненията, отправени от винопроизводители.

Той определи изискването като “революционно”, защото ще даде стимул за развитието на секторите плодове, зеленчуци и животновъдство. Преработката и производството на български зеленчуци е спаднало 10 пъти за 20 години, даде пример той.

Зам.-министърът припомни, че лозаро-винарският сектор е единственият, който има програма, насочена изключително и само към него с бюджет от 133 млн. евро в периода от 2014 до 2018 г. В нея обаче не са включени средства за модернизация на избите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес