Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Заловиха младеж, обрал таксита в Търново

Парализиран пилот се връща на пистата

Метеорит падна в руската република Карелия (ВИДЕО)

Регионалният исторически музей в Стара Загора обогати фонда си от антични мозайки

Мъж скочи от шестия етаж на блок в Благоевград, загина на място

Италианец с положителна проба за коронавируса

Мъж загина при пожар в къща в пловдивско село

Караянчева за президента Радев: Грозно оскверниха паметта на Апостола

Протестиращи в Украйна нападнаха автобуси с евакуирани от Ухан (ВИДЕО)

РИОСВ – Пловдив състави акт на нарушител, хванат да гори отпадъци в Шекер махала

Какво спечели и загуби Гърция от еврото Сравнението с южната ни съседка е необходимо и полезно

Винпроми сезират ЕК за орязани субсидии

Преработватели плашат с протести. Браншът ще атакува в съда наредба на агроведомството за еврофинансиране

Винопроизводители ще сезират Брюксел заради невъзможността да усвояват евросубсидии за модернизиране на избите до 2020 г. Причината е, че в наредба на земеделското министерство секторът е определен за неприоритетен и няма да ползва бонус точки при одобрение на проектите, каквито ще се полагат за преработватели на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Винпромите ще атакуват наредбата в съда, а в краен случай ще излязат и на протест, заяви вчера Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара.

”Обидно е. Станахме свидетели на смешни спорове дали гроздето е плод или не е. От министерството на земеделието дори посочиха, че десертното грозде е плод, а виненото не било. Недопустимо е някой чиновник в някаква канцелария да решава съдбата на цял бранш”, каза Радев.

„Категорично проекти за модернизация на винзаводи по мярка 4.2 на новата Програма за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Целият ресурс по мярката е 270 млн. евро до 2020 г. Толкова много средства не могат да бъдат изразходвани само от производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, така че със сигурност ще останат средства за винопроизводство”, коментира аграрният зам.-министър Васил Грудев.

Той обаче бе категоричен, че винопроизводството няма да стане приоритетен сектор. ”Ако го направим, целият ресурс ще бъде усвоен от винопроизводители”, посочи той.

ЛЕТВА

Европари само при 50% преработка на BG суровина

Българските предприятия ще могат да се модернизират и да закупят нови машини само ако 50% от суровината, която преработват, е закупена от регистрирани български земеделски производители, съобщи аграрният зам.-министър Васил Грудев по повод обвиненията, отправени от винопроизводители.

Той определи изискването като “революционно”, защото ще даде стимул за развитието на секторите плодове, зеленчуци и животновъдство. Преработката и производството на български зеленчуци е спаднало 10 пъти за 20 години, даде пример той.

Зам.-министърът припомни, че лозаро-винарският сектор е единственият, който има програма, насочена изключително и само към него с бюджет от 133 млн. евро в периода от 2014 до 2018 г. В нея обаче не са включени средства за модернизация на избите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.